-) Ja, han har inte bara tagit över föräldraledigheten här hemma utan även brödbaket. Sådana här bröd är himla bra, man behöver inte knåda eller vika eller något sådant utan man blandar ihop grunden på kvällen, på morgonen blandar man i resten, sedan ska det jäsas och sedan stjälper man helt enkelt ner den i en brödform, inte för mycket klet
Häll 8 dl kokande vatten över havregrynen i assistenten. Låt svalna till fingerljummet. Lös upp jästen i 2 dl ljummet vatten och häll i det och surdegen
För att få lite spänst i degen vänder jag ihop den några gånger under jäsningen. Jag hade en plåt längst ned på vilken jag hällde ca 1 dl vatten för att få en fuktigare miljö i ugnen
När jag bakar bröd nu för tiden försöker jag så ofta det går att använda Wästgötarnas mjöl. När ugnen är varm så stjälp försiktigt upp degen på ett bakplåtspapper,snitta bröden och låt bröden glida in på den heta bakstenen/bakplåten med hjälp av en brödspade eller skärbräda
Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep
Surdegsbröd på vete. Surdegsbröd på vete. 0,5 pkt (25 g) Färsk jäst för matbröd. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Sätt ugnen på 260 grader C en stund innan gräddning och sätt samtidigt in en en form med 0,5 liter vatten i botten på ugnen för att tillföra fukt. 0,5 pkt (25 g) Färsk jäst för matbröd
Det är förvisso inte ett bröd som man slänger ihop i ett nafs när andan faller på, det tar sina modiga timmar att baka, men i gengäld så får man ett riktigt härligt och tuggigt bröd med god smak och knaprig skorpa
Barnen var överförtjusta. Då har du nybakat saftigt surdegsbröd till frukost. Om ni, som barnen undrar varför det är rätt mycket mjöl på skorpan så beror det på att jag förförsta gången använde jäskorg, efter mitt första misslyckade försökför flera år sedan
Den såg först inte så frisk ut men efter att ha slängt bort en del och sparat en liten del bottenskrap av surdegen, matat på den med nytt friskt vatten och ekologiskt vetemjöl kom den igång igen och blev så i lördags morse till ett rågbröd med äpple
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.