Låt jäsa, pensla med sirapsvatten och strö över havssaltochsesamfrön. ♥ Jag hoppas ni haft en riktigt härligt påsk med både påskharar och påskägg ochgod mat
Eftersom barnen inte gillar stenhård kanter lägger jag brödet på ett galler – men med en duk över. Idag lät jag mig inspireras av mitt allra första surdegsbröd, som i sin tur var inspirerat av ett bröd av Jan Hedh
Det var verkligen länge sedan jag gjorde ett "vanligt" bröd men det är något visst medsurdegsbröd. Jag har helt och hållet snöat in på surdegsbröd just nu
Det är få saker i brödväg som är godare än ett riktigt färskt ochgottsurdegsbröd. Vi jäste våra bröd i jäskorgar (därav det fina randiga mönstret som syns på vår limpa) ochhoppade över steget med att skära ett rutmönster
Det är ju så gottmed färskt surdegsbröd, älskar när kanten är lite knaprig, supergott. Använder du pizza/bröd sten som jag gör så lägg upp bröden på den medföljande plåten, mjöla först och låt jäsa medans ugnen blir varm
Rör ihopoch täck medplastfolie. surdegsblandingen som stått över natten. Häll därefter ut degen på handduk beströdd med rågmjöl, platta ut degen och vik mot mitten, vänd skarven nedåt och låt jäsa ytterligare en timme
Det positivameddom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedelochkonstgödseloch de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren
Kör degen meddegkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt. Slå upp på lätt mjölat bakbordoch vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar. Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het. Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°). Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. och max 32°. 15 g (2 tsk) mörk brödsirap (jäser bort). 7 g (drygt 1 tsk) rapsolja (eller annat matfett)
Jag börjar lära känna inte bara de ljusare surdegsbröden väl, utan även stifta en god bekantskap medsurdegsbrödenskonung, det suraste, grövsta och allra godaste
En skiva nybakat glutenfritt surdegsbrödmedostoch en driva havtornsmarmelad från. Vet ni vad, jag har så smått fått pippi på att baka glutenfritt surdegsbröd
Surdegsbrödmed råg och äpple. Den såg först inte så frisk ut men efter att ha slängt bort en del och sparat en liten del bottenskrap av surdegen, matat på den med nytt friskt vatten ochekologiskt vetemjöl kom den igång igen och blev så i lördags morse till ett rågbröd med äpple
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.