Jag gick ut med stort tålamod om att lära mig baka "riktigt" surdegsbröd men då endast EN familjemedlem åt brödet har jag övergått till att baka mina bröd med både surdeg och en liten mängd jäst
-)Den här gången gjorde jag ett dinkelbrödmed surdeg i. Det jobbigaste med surdegsbröd är ju att det måste jäsa så himla länge så därför är det ju inget bröd man ställer sig och gör efter jobbet direkt
Den ger även mindre skörd än modern förädlad vete och är därför lite dyrare, men det tar den igen på högt näringsinnehåll med mycket vitaminer och mineraler, bra bakegenskaper och viktigast av allt, en väldigt god smak
Det är dessutom många som frågat mig om det här med surdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten. Smula ner jäst, samt lite vatten. Låt jäsa i 30 minuter. Rör ner resten av vattnet, bearbeta den lösa degen väl
Brödet känns inte ens torrt dagen efter och det är få hembakta bröd som det är så med. Skär försiktigt rutor med en vass kniv på det färdigjästa brödet
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Det är häftigt med jäskraften i surdeg. Här utgick jag från hans ljusa dinkelbröd och. Jag använder en hushållsassistent, men det går att bearbeta för degen för hand också - men räkna då med nästan dubbla tiden för att få igång glutentrådarna
torkade tranbär, blåbär, russin, aprikoser. Så om man vill kan man göra degen klart nu på en gång och grädda precis innan läggdags för att få rykande färska bröd till kvällsfikat, eller så bakar ni ihop degen ikväll och så börjar ni måndagen med att grädda bröd och njuta av en extra lyxig frukost
Jag tänkte baka ett rågbröd med min surdeg, recept och bilder kommer på torsdag. Surdegen hålls vid liv genom att man regelbundet fyller på med mjöl och vatten
Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra. Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet
Nagga tekakorna med en gaffel och låt jäsa till dubbel storlek, eller ca 30 min. Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.