14 bitar
hälleflundra, à 100 g (gärna ca 2 cm tjocka)
10,5
fänkål
11 msk
citronjuice
1100 g
sallad, typ roman eller cosmopolitan
1
smör
1
salt
11,5 dl
smetana
150 g
löjrom
12 msk
gräslök, finstrimlad
10,5 dl
ättika
11 dl
strösocker
11,5 dl
vatten
1100 g
gurka
14 skivor
briochebröd (alt annat valfritt bröd) 4 bitar hälleflundra, à 100 g (gärna ca 2 cm tjocka) 0,5 fänkål 1 msk citronjuice 100 g sallad, typ roman eller cosmopolitan smör salt
1 Löjromsdressing1,5
dl smetana 50 g löjrom 2 msk gräslök, finstrimlad salt
1 Pressgurka0,5
dl ättika 1 dl strösocker 1,5 dl vatten 100 g gurkaPressgurka
Börja med pressgurkan. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning och dra därefter av det från plattan. Kyl ner lagen. Skala och skiva gurkan tunt och lägg därefter ner den i den kalla lagen. Löjromsdressing
Blanda sedan ingredienserna till löjromsdressingen och smaka av med salt. Mackorna
Skär bort roten från fänkålen och skiva eller hyvla den tunt. Marinera fänkålen ca 5 minuter i citronjuicen och en nypa salt. Stek hälleflundran i rikligt med smör på medelhög temperatur ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 42 grader när du lyfter av den så efterbakar den till ca 46-48 grader). Låt fisken därefter få vila på en skärbräda ett par minuter före servering. Stek brödet på medeltemperatur i rikligt med smör till fin rostad yta. Lägg bröden på fyra tallrikar och lägg på salladen. Toppa med fisken, den marinerade fänkålen och gurkan.
Jag äter gärna stekt vitkål som den är tillsammans med en skiva bröd. Låt den fräsa på medelvärme någon minut eller två innan vitkålen ochfänkålen tillsätts
Dessutom laga vi en varm morot- ochfänkålsalladmed persilja och vitlök. Eftersom duck a l'orange är en myyycket traditionell rätt och vi råka ha en hög med apelsiner hemma måste tillbehören helt klart innehålla apelsin, och den här gången blev det en härligt fräsch apelsinsallad
Hyvla fänkålen tunt, marinera med saft och zest från citronen och salt. Finhacka löken, koka upp med vitt vin, lägg i musslorna och sjud tills de öppnar sig
Häll på vinet och reducera ner det med två tredjedelar. Lägg upp fläsket på hushållspapper när det är alldeles krispigt så blir du av med överflödigt fett
Spanskinspirerad potatissallad med paprikaolja, fänkåloch mandel serverad medstekt abborre samt tomat- och mandelsåsEn smakrik potatissallad med paprika och tomat blir en bra variation till den klassiska med crème fraiche och majonnäs
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.