1 FYLLNING:
4 dl hackad förvälld eller fryst tinad spenat
11 rödlök
eller gul lök
13 msk
olivolja
11 klyfta
vitlök
1200 gram
fetaost
1 ÄGGSTANNING:
4 ägg, medelstorlek
12,5 dl
grädde
12 krm
salt
11 krm
vitpepparSätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. PAJSKAL: Skär smör i bitar och lägg med mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Täck över och låt pajdegen vila i 20 minuter. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform på ca 24-26 cm diameter. Stick hål över botten med en gaffel. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen. FYLLNING: Skala och hacka löken. Fräs löken 3 minuter i olivoljan utan att ta färg. Skala och pressa en vitlök och tillsätt till löken. Fräs en minut till utan att ta färg. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Tärna fetaosten. Bred ut spenat- och lökblandningen i pajskalet. Fördela fetaost över spenaten. ÄGGSTANNING: Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda spenatpajen i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Sänk värmen efter 15 minuter till 175 grader. Pajen ska få fin färg och äggstanningen stelna. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.
Lägg över fräset i pajskalet tillsammans med tomater och basilika. Smula över fetaosten. Pajdeg1 dl vetemjöl1 dl grahamsmjöl1/2 dl smör1/2 dl kesellaFyllning1 paket fryst bladspenat (250 g)1/2 gul finhackad lök2 msk olivolja12 hackade soltorkade tomater2 dl färsk hackad basilika100 g fetaost2 ägg2 dl mjölk1 dl lagrad ost1/2 tsk saltsvartpeppar1. Arbeta ihop pajdegen med fingrarna eller i en matberedare2. 100 g fetaost
Variationen med att göra paj är så underbart, antingen kan man ha många ingredienser och få fram en god smak och ibalnd kan några få ingredienser göra susen- så i detta fall
En intensiv helg med alldeles för lite bloggande är nu över och en ny arbetsvecka är här. Efter en titt i frysen bestämde jag mig för en spenatpaj à la lchf, dvs utan pajbotten
Det här är en fantastisk spenatpajmed extra ost. Det här skulle bli Sveriges bästa spenatpaj. Med lite inspiration från de färdiga micro-pajernas innehållsförteckning valde vi några ingredienser och skyndade oss hem för att sätta igång
Skär osten i tärningar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 300 g fetaost. Baka i ugn i 15 minuter. Lägg upp osten på ett fat och ringla över honung och olja
Dela filodegsarken på mitten och lägg på varandra, pensla med smör mellan varje ark. Lägg fetaosten på mitten och vik filodegen så att den täcker osten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.