Sparrispaj med löjrom och dillmajonnäs
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1100 g smör
  • 12 msk vatten
  • purjolök
  • 1200 g grön sparris
  • 12 dl riven lagrad ost, Svecia
  • 14 ägg
  • 12 dl grädde
  • 1 salt, peppar
  • 12 äggulor
  • 11 tsk fransk senap
  • 11 tsk vinäger
  • 11 dl solrosolja
  • 12 msk färsk hackad dill
  • 150 g löjrom
  • 1150 g färsk grön sparrisMixa vetemjöl och smör i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör till det bildas en boll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 10x33 centimeter. Täck den med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.
  • 1 Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225 grader, 10 minuter.
  • 1 Ansa, skölj och skär purjolöken i skivor. Förväll i mikron – 1 minut – med 2 matskedar vatten. Spola av med kallt vatten i en sil. Bryt av sparrisens torra nedre del och dela stjälkarna. Förväll på samma sätt som purjolöken. Fördela purjolök och sparris i pajskalet. Strö över osten.
  • 1 Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra och häll över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 25 minuter. Låt svalna.
  • 1 Mixa äggulor, senap, vinäger och oljan i en smal stråle till en majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dillen och mixa till en ljusgrön majo. Spritsa klickar på pajen. Toppa med löjrom. Garnera med skalad sparris.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.