Spara recept till din samling
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 dl strösocker
  • 12 dl ljus sirap
  • 12 dl vatten
  • 1250 g smör
  • 12 msk kanel
  • 11 msk mald kardemumma
  • 11 msk malda kryddnejlikor
  • 11 msk bikarbonat
  • 115 dl vetemjöl + lite mjöl till kavlingen
  • 1 Kristyr
  • 14 dl florsocker
  • 11 äggvita
  • 12 krm ättika eller pressad citron
  • 1 karamellfärgHäll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
  • 1 Dela smöret och lägg i en bunke med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt svalna.
  • 1 Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan.) Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.
  • 1 Låt degen vila i 1-2 dygn innan den bakas ut. Antingen övertäckt i sin bunke eller inlagd i plastpåse.
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget, det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.
  • 1 Ta ut pepparkaksfigurer med mått och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  • 1 Grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga, pepparkakor bränns lätt.
  • 1 Kristyr: Vispa samman ingredienserna till kristyren. Vispa kraftigt med en elvisp. Om du vill färga kristyren - dela upp den i flera skålar och droppa ner karamellfärg. Blanda väl och lägg den sedan i olika spritspåsar (finns färdiga i plast att köpa på rulle.) Fäst ihop med en klämma. Klipp ett litet hål i påsen och dekorera pepparkakorna med kristyr i olika färger.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.