När riset är klart och grytan redo så är det bara att servera och njuta. Många tycker att det är tråkigt att inte kunna äta "vanlig husmanskost" när man är vegetarian, dock tycker jag att man kan göra sina husmansrecept med en tvist
I Mexiko där jag har kusiner äter man ganska ofta en risrätt man kallar spansktris. Fräs riset ett tag innan du häller på vinet, låt puttra lite innan du häller på buljongen eller buljongtärningarna och vattnet samt den hackade citronen så den får koka med och ge fin smak
Tag med en slev och stick i riset så såsen blandas medriset lite grand. Slå i de skivade shampinjonerna och låt dem brynas med i grytan några minuter
Stekt rismed kyckling är en av mina favoriträtter. Koka riset och låt svalna. Häll på soja, sesamolja, fisksås, hoisinsås, salt och peppar och låt puttra en stund tillsammans med grönsakerna
En gratäng med allt i ett är alltid uppskattat. Ugnsbakad falukorv är gott i alla de former, här har jag dock ris i botten på formen och korvskivorna är stekta
Häll nu ner riset, i omgångar, rör om så att all ris är täckt med kola-blandningen. Det blir en härlig jordnöts- och kolasmak på dom, men eftersom det är puffat ris så känns dom luftiga
Smaka av med salt och peppar. 2 Tillsätt riset och stek tills det är varmt, vänd ner persilja. Till servering 1 Stek äggen i olja, med löd gula eller vändstekt. 6 dl kokt basmatiris
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.