Ingredienser 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar,färsk 1 000 g (ca 16 dl) vetemjöl 150 g (ca 1,6 dl) socker 6 g (ca 1 tsk) salt 6 g (ca 2 tsk) kardemumma 500 g (ca 5 dl) vatten eller mjölk, kall 150 g rumstempererat smör Fyllning 300 g (ca 3 dl) Crème fraiche 300 g ( ca 1,5- 2 dl) frysta eller färska blåbär Topping Florsocker att pudra över bullarna1 Lägg alla ingredienserna i en bakmaskin. Knåda degen slät i bakmaskin i ca. 10 minuter på medelhastighet, tills degen släpper skålens kanter. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck degen och låt den jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. 2 Dela degen i 12 lika stora delar, ca 150 gram, forma till bullar och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Placera bullarna med mellanrum, då de jäser och blir större. Tryck till bullarna så att de blir något platta. Täck och låt jäsa i ytterligare ca. 60 minuter eller tills de är dubbelt så stora. Gör en grop i mitten av varje bulle med rena fingrar och lägg i fyllningen, crème fraichen och blåbären. 3 Grädda i mitten av ugnen i ca. 10 – 15 minuter. Låt sockerbullarna svalna på ett galler och pudra över lite florsocker innan servering.
Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna
Några kallar dem solbullar, andra kallar dem för sockerbullar, krämbullar eller vaniljbullar. På tisdag är det fettisdagen och då är det ju tradition att äta semlor, men eftersom vi varken gillar vispad grädde eller tål mandelmassa så bakade jag dessa smaskiga vaniljkrämsfyllda bullar istället
Lägg den andra degkakan över och gör rundlar med ett mått. Pensla dem med smält matfett och doppa dem i socker direkt efter att de har tagits ut från ugnen
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg på låg hastighet med en degkrok. Koka upp mjölk och vaniljstång, plocka ut vaniljstången och häll mjölken över äggblandningen Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och koka upp under omrörning på medelvärme tills krämen tjocknat
Lägg den andra degkakan över och gör rundlar med ett mått. Pensla dem med smält matfett och doppa dem i socker direkt efter att de har tagits ut från ugnen
Börja med vaniljkrämen så den hinner svalna. Vispa äggulor, strösocker och maisena luftigt med elvisp. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken
Och i vanlig ordning så har jag förstås testat att göra dom med vaniljkräm också - precis lika gott. Forma små runda bollar och tryck ett hål med lillfingret i dem
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.