Smördegsinbakt fläskfilé med krämiga potatismynt
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Marinad till kött
  • 11/2 citron (skal)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft
  • salt, peppar
  • 1 Potatismynt:
  • 15 stora potatisar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl grädde
  • 1-2 dl mjölk
  • salt, peppar, timjan, oregano
  • 1 Smördegsinbakt fläskfilé:
  • 12 paket bacon
  • 600 g fläskfilé
  • 1 rulle smördeg
  • 4 msk färskost
  • 1 msk färsk persilja
  • 1 msk färsk timjan
  • salt, peppar
  • 1 Grönsaker:
  • 13 morötter
  • 1/2 knippe sparris
  • 1 msk lemoncurd
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vatten
  • 1 rött äpple
  • salt, peppar
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 Portvinssås:
  • 11 msk smör
  • 1/2 röd lök
  • 1,5 dl portvin
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 msk kallt vatten
  • salt, peppar1. Riv citronskal och hacka vitlök. Ha ner i en påse tillsammans med olja, citronsaft och kryddor. Ansa fläskfilén och lägg sedan ner i påsen. Knåda om och lägg sedan svalt. Tag fram cirka 1 timme innan tillagning.
  • 12. Skala och skiva potatisen. Smöra en stor plåt med lite högre kanter. Fördela ut potatisen i rader och krydda. Vispa ihop grädde och mjölk med pressad vitlök och ringla detta över potatisen. Ställ in i 225°C i 30 minuter. Tag plåten ut och ös potatisen ett par gånger med grädden. Tag sedan ut och täck med folie så den håller värmen.
  • 13. Rada upp baconremsorna bredvid varandra. Lägg på fläskfilen och linda baconet runt. Stek köttet snabbt runt om i en het stekpanna. Lägg ut smördegen, bred på färdkost och klipp över örter. Lägg på köttet, krydda och rulla ihop. Lägg rullen på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i 20-25 minuter i 200°C.
  • 15. Skär bort den träiga delen av sparrisen och dela sedan sparrisen på hälften. Skala och skär morötterna till stavar. Koka grönsakerna cirka 10 minuter i saltat vatten. Rör ihop Lemon Curd med honung och vatten. Blanda sparris och morot med smala klyftor av äpple. Vänd runt dessa med lemoncurden. Smaka av med salt och peppar. Strössla över solrosfrön vid servering.
  • 16. Smält smör i en kastrull. Hacka löken och låt den mjukna på låg värme i smöret. När det börjar bli torrt i kastrullen, häll på portvinet och låt det sjuda cirka 5 minuter. Rör ihop majsstärkelse med kallt vatten och ha ner det i såsen. Sila av såsen i ett durkslag och ha tillbaka ner i kastrullen. Värm på och smaka av med salt och peppar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.