Smörstekt oxfilé med potatisgratäng och portvinssås
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 550 g oxfilé
  • 11 kg mjölig potatis
  • 11 gul lök
  • 13 vitlöksklyftor
  • 15 dl vispgrädde
  • 12,5 dl riven ost
  • 1 salt
  • 1 svartpeppar
  • 1 vitlökspeppar
  • 1 grillkrydda
  • 1 cayennepeppar
  • 11-2 msk Olivolja
  • 18 färska sparrisar
  • 1140 g bacon
  • 1 Färsk broccoli
  • 11 krm Salt
  • 16 msk smör
  • 12-3 msk scharlottenlök, finhackad
  • 10,5 tsk vitpeppar, grovkrossad
  • 13 msk vetemjöl
  • 13 dl red port vin
  • 14 dl vatten
  • 11 grönsaksbuljongtärning
  • 11,5 msk kinesisk soja
  • 13 msk kalvfond
  • 1 Salt efter tycke
  • 1 Potatisgratäng1 kg mjölig potatis 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 5 dl vispgrädde 2,5 dl riven ost salt svartpeppar vitlökspeppar grillkrydda cayennepeppar 1-2 msk Olivolja
  • 1 Baconlindad sparris8 färska sparrisar 140 g bacon
  • 1 Grillad broccolibukett Färsk broccoli 1 krm Salt
  • 1 Portvinssås6 msk smör 2-3 msk scharlottenlök, finhackad 0,5 tsk vitpeppar, grovkrossad 3 msk vetemjöl 3 dl red port vin 4 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 1,5 msk kinesisk soja 3 msk kalvfond Salt efter tyckePotatisgratäng
  • Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken. Smöra en ugnsfast form på cirka 30 x 20 centimeter eller flera småformar och fördela ut ett lager potatis. Krydda och strö över den rivna osten. Strössla över ett lager hackad lök. Pressa vitlöken och lägg på ett sista lager potatis. Krydda efter tycke på översta lagret. Tillsätt grädden. Sätt in gratängen i ugnen, efter halva tiden, ta ut den och strö ett tunt lager ost över. Grädda den sammanlagt i 200 grader i ca 60 min eller tills potatisen är mjuk. Portvinssås
  • Stek schalottenlöken i 3 msk smör och vitpepparn tills den blir mjuk. Blanda i de övriga ingredienserna och låt småkoka 10-30 min lite efter smak. Ju längre de kokar ju bättre smak. Sila såsen och serveras varm. Grillad broccolibukett
  • Tvätta och bryt av en lagom stor broccolibukett som läggs i en liten ugnsform, ringla över olivolja och salt sätt in i ugnen ca: 10-20 min 200 grader lite beror på hur stort tuggmotstånd man vill ha. Baconlindad sparris
  • Tag två färska sparrisar och linda runt 1-2 bacon skivor. Stek i smör tills baconen fått fin färg och sparrisen mjuknat, 8-10 minuter. Oxfilé
  • Putsa och skiva i 4 lika bitar som steks i rikligt med smör och även lite matolja, 3-4 minuter på varje sida. Krydda med salt o svartpeppar. Dekorera med ett salladsblad, gurka och tomat.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.