1 Potatisgratäng1
kg mjölig potatis 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 5 dl vispgrädde 2,5 dl riven ost salt svartpeppar vitlökspeppar grillkrydda cayennepeppar 1-2 msk Olivolja
1 Baconlindad
sparris8 färska sparrisar 140 g bacon
1 Grillad
broccolibukett Färsk broccoli 1 krm Salt
1 Portvinssås6
msk smör 2-3 msk scharlottenlök, finhackad 0,5 tsk vitpeppar, grovkrossad 3 msk vetemjöl 3 dl red port vin 4 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 1,5 msk kinesisk soja 3 msk kalvfond Salt efter tyckePotatisgratäng
Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken. Smöra en ugnsfast form på cirka 30 x 20 centimeter eller flera småformar och fördela ut ett lager potatis. Krydda och strö över den rivna osten. Strössla över ett lager hackad lök. Pressa vitlöken och lägg på ett sista lager potatis. Krydda efter tycke på översta lagret. Tillsätt grädden. Sätt in gratängen i ugnen, efter halva tiden, ta ut den och strö ett tunt lager ost över. Grädda den sammanlagt i 200 grader i ca 60 min eller tills potatisen är mjuk. Portvinssås
Stek schalottenlöken i 3 msk smör och vitpepparn tills den blir mjuk. Blanda i de övriga ingredienserna och låt småkoka 10-30 min lite efter smak. Ju längre de kokar ju bättre smak. Sila såsen och serveras varm. Grillad broccolibukett
Tvätta och bryt av en lagom stor broccolibukett som läggs i en liten ugnsform, ringla över olivolja och salt sätt in i ugnen ca: 10-20 min 200 grader lite beror på hur stort tuggmotstånd man vill ha. Baconlindad sparris
Tag två färska sparrisar och linda runt 1-2 bacon skivor. Stek i smör tills baconen fått fin färg och sparrisen mjuknat, 8-10 minuter. Oxfilé
Putsa och skiva i 4 lika bitar som steks i rikligt med smör och även lite matolja, 3-4 minuter på varje sida. Krydda med salt o svartpeppar. Dekorera med ett salladsblad, gurka och tomat.
B. j. u. d. e. r. p. å. n. a. g. o. f. s. t. m. l. i. h. ä. E. ö. v. b. y. k. R. c. H. M. ,. x. é. 4. 8. 0. G. 1. L. K. 2. S. 7. 5. 3. T. 6. P. /. (. ). O. V. C. D. A. s j. k g. d l
Oxfilé. Placera grädde och mjölk i en stor kanna med riven vitlök. Gör samma sak med löken. Lägg ett lager potatis i en ugnsfast form och strö lök på toppen, följt av örterna
Helstekt oxfilé. Dela smöret i klickar och lägg i bunken med den kalla stekta löken. Se till att smöret är rumstempererat när du börjar arbeta med det, då går det smidigare
Han ville ha oxfiléochpotatisgratäng så det fick det bli. Oxfilén blev helt underbart god, alla i familjen gillar den blodig så det är inte många minuter vi kör på varje sida
Smörstekt vitkål är jättegott, stek på medelvärme så att kålen inte bränns och för att göra det lite extra gott och nyttigt så slänger ni i spenat mot slutet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.