Slottsstek med gräddsås – recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1,3 kg fransyska av nötkött
  • 12 msk smör
  • 1 salt och peppar
  • 11 gul lök
  • 12 morötter
  • 13 anjovisfiléer
  • 11 msk ljus sirap
  • 11 msk kalvfond
  • 11/2 msk ättiksprit
  • 16 kryddpepparkorn
  • 11 lagerblad
  • 11 1/2 dl vatten
  • 14 dl silad sky
  • 12 dl grädde
  • 12 msk svartvinbärsgelé
  • 12 1/2 msk vetemjöl
  • 11 gurka
  • 11 1/2 msk ättiksprit, 12 %
  • 12 msk strösocker
  • 11/2 tsk salt
  • 13 msk vatten
  • 12 msk hackad persilja
  • 1 pressgurka
  • 1 kokt potatis
  • 1 svartvinbärsgeléOm inte köttet är nätat, bind upp köttet med bindgarn för en jämn form. Bryn köttet runt om i en gjutjärnsgryta med smör. Salta och strö över svartpeppar.
  • 1 Skala och dela löken i klyftor och morötter i bitar. Tillsätt lök, morötter, ansjovis, sirap, kalvfond, ättiksprit, kryddpepparkorn och lagerblad.
  • 1 Tillsätt vatten och bräsera köttet under lock drygt en timme tills innertemperaturen är 70 grader. Ta upp köttet och låt det vila insvept i smörpapper.
  • 1 Sila skyn. Blanda med kalvfond och koka upp. Tillsätt grädde och gelé. Vispa vetemjölet med lite vatten och häll ner redningen under omrörning. Låt såsen koka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  • 1 Ta bort nätet på steken. Skär köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Servera med såsen, pressgurka, kokt potatis, morötter och sockerärtor och vinbärsgelé.
  • 1 Pressgurka: Skiva gurkan tunt. Blanda ättiksprit, socker, salt och vatten i en glasburk med lock. Skaka om. Blanda ner gurka och persiljan. Ställ kallt minst 6 timmar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.