1 Skaldjurssås
skal och rens från skaldjuren 3 msk smör 1 msk tomatpuré 1 morot, i slantar 1 lök, hackad 35 cl vitt vin 2 dl vispgrädde 1 cl tryffelolja 1 krm salt 0,5 krm vitpeppar
1 Skaldjursbakelse200
g pilgrimsmusslor 400 g räkor med skal, skalade och hackade 1 schalottenlök, finhackad 1,5 dl vispgrädde 5 droppar tabasco 2 krm salt 1 krm vitpeppar 1 msk cognac 4 havskräftstjärtar
1 Till
servering4 pilgrimsmusslor 8 havskräftor 2 msk smör ca 1 dl nässlor tryffel 8 räkor med skal salt pepparSkaldjurssås
Skala skaldjuren och fräs upp skalen i 1 msk smör i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpuré, morot och lök och låt fräsa 2-3 minuter. Häll över vinet och låt koka i 20-30 minuter. Sila och häll i grädde, olja och kryddor och låt koka ihop ytterligare 20-30 minuter. Vispa ner 1 msk smör. Vid serveringen, skumma upp med hjälp av en stavmixer. Skaldjursbakelse
Mixa pilgrimsmusslor med räkor, lök, grädde och kryddor, samt cognacen. Smöra fyra portionsformar och fördela smeten. Pressa ner en havskräfta i smeten och se till att den täcks helt. Fyll en ugnssäker form till hälften med vatten, placera formarna däri och ställ i ugnen. Baka på 100 grader tills innertemperaturen är 60 grader. Servering
Salta och peppra lätt och fräs 4 pilgrimsmusslor och 5 havskräftstjärtar hastigt i 1 msk smör. Förväll nässlorna hastigt i kokande vatten och fräs i 1 msk smör med lite salt. Stjälp upp innehållet i formarna på en tallrik, häll över såsen och placera de stekta skaldjuren samt två oskalade räkor på varje bakelse. Garnera med nässlor vid sidan om.
Låt krabbköttet rinna av och blanda det med mango chutney, crème fraiche och äppelbitar. Skär pilgrimsmusslorna i hälften längs med så att de blir lite tunnare
Det bästa med heta räkor är att man själv bestämmer styrkan på dem. För att få mer smak på oljan är "Hemligheten" att man låter koka upp oljan med vitlök och chili och sedan kyla den
Blanda med hackad chili, pressad lime och lite hackad koriander. De säljs aldrig med skal i affärer eller över disk, iallafall inte vad jag känner till
Servera ett spett per person tillsammans med en liten skål med dipsås och en limeklyfta. Vi hade räkorna till förrätt och använde resten av dipsåsen som sås till den grillade laxen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.