Stålet från Gourmetstål forsätter att imponera, till ochmed glutenfria produkter får en krispig botten och degen reser sig fint och får såna där härliga bubblor som man blir så lycklig av
Lös jästennu mjölken och tillsätt olja, sirap, husk, salt och havregryn. 7-8 dl mjölmix. Blanda och låt stå ca 10 min. Dela upp degen i fyra delar, två/ plåt, på bakpappersklädda plåtar och platta ut runda kakor va 1/2 cm tjocka. Nagga dem och låt jäsa i 30 min. Pensla med mjölk och grädda sen i 225 grader ca 10 min. 7-8 dl mjölmix
Och som glutenintolerant gör jag som så ofta en egen variant av ett annat recept – här är pajdegen min egen medans fyllningen är från Mandelmanns recpet
Båda de sistnämnda mjölsorterna är väldigt nyttiga, teff innehåller exempelvis mycket järn, zink och fosfor, och durra är också fiber- och mineralrikt och smakar lite som dinkel eller rågmjöl
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning ochmed vispad grädde, bär ochcitronmeliss som garnering
Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen. Fantastiskt goda bullar (eller rättare sagt snurror) med tre olika fyllningar som också är glutenfria bakas som Daniel Lindeberg tipsade om i DN
Ännu en natt med raggisar och långkallingar. Igår när jag dristade mig ut på en promenad höll jag på att frysa näsan av mig trots att jag var inpälsad som en annan eskimå i nyinköpt lurvmössa med öronlappar
Hallon och blåbär, krusbär - eller kanske vinbär - går också bra. Om du inte tål havregryn - inte ens de glutenfria - kan du byta mot hirsflingor eller rårisflingor
Täck över med bakduk, och låt jäsa i rumstemperatur - eller gärna lite svalare - ca en timme. ½ dl olja - kokosolja blev det den här gången, men det går bra med raps, hampa, avocado- eller mandelolja
Det är just det som Kostfonden kämpar för, att få fram studier på kost och hälsa som inte betalats av livsmedels- eller läkemedelsindustrinochdärmed få bort risken att studien vinklas på det vis som passar företagen bäst
Kakan är både gluten- och mjölkfri. Nja, nu har jag väl inte tänkt mig att hamna i en kaka precis - även om likheterna är påfallande - men det måste ju finnas andra sätt att komma till användning för oss mänskliga banan-look-alikes
Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.