Grovt rågmjöl. Mät upp mjölet i en bunke och häll det kokandevattnet över • Rör ihop till en deg och täck bunken med plast• Låt stå i minst 6 timmar. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet • Tillsättskållningen, sirap, salt och vetemjöl • Arbeta ihop till en lösdeg och låt jäsa övertäckt i 1 timme • Ta upp degen på bakbordet,dela den i 2 delar och forma bitarna till limpor • Läggdem på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 45minuter under duk • Värm ugnen till 225° • Pensla limpornamed ägg och grädda dem i nedre delen av ugnen i cirka50 minuter • Pensla bröden med smör direkt när du tagit utdem • Låt kallna på galler
Mjölat med både råg och vetemjöl. Glömde att jag skulle baka matbröd, så min baksten fick inte vara med , men det lösta jag genom att vända upp och ner på den vanliga platta plåten och låta den blir varm i ugnen innan jag lade brödet ovanpå plåten
Blanda i yoghurt och sirap i den kalla rågröran, rör om med gaffel så rågen blir klumpfri. Fröa formarna med linfrön och ställ på kylning så fröna fäster ordentligt
Tillsätt mjölet och rör om med visp tills det är blandat med vattnet. Blanda skållningen med vatten (se till att degvätskan blir fingervarm), smulad jäst, salt, smör eller olja och vetemjöl
Det var ett trasslande i flera steg med russinjäst, mamma och chef. Den senaste tiden har Gustav utvecklat en ny metod för hur vi gör våra levainbröd på Solhaga
Detta bröd bör inte köras med timerfunktion utan startas omgående. Sätt bakmaskinen på program grovt bröd med vikt ca 700 g. 2 dl grovt rågmjöl (100 g)
Pensla med ägg och toppa m vallmofröna. 50 g jäst5 dl ljummet vatten1 msk olivolja1 msk rapsolja1 tsk brödkryddor1 msk sirap1 tsk salt½ dl linfrön12 dl rågsikt1 ägg till pensling och vallmofrön till "topping". Jäs 1 timme, forma till ca 18 frallor på en plåt,nagga dom med gaffel och jäs i ytterligare 30 min. 12 dl rågsikt
Kan säga att det luktade unk medans det kokade men resultatet var absolut värt det. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt
Saftig frölimpa medskållatråg- och vetekross. Ett skållat bröd smular mindre, får jämnare porer, och blir mer elastiskt – lägg märke till hur gummiaktig degen blir när du knådat färdigt den
så blir helt perfekt att ta med då vi ska tillbringa veckoslutet ute i skärgården. Häll smeten i en form med löstagbara kanter vars botten du klätt med bakplåtspapper
Det innehåller fyrkornskross (vete, råg, korn och havre) som har kvar både grodd och kli och därmed har ett högt kostfiberinnehåll och är rik på fosfor, magnesium och järn
Rör ut jästen med mjölken och häll ner i rågkrossen. Lägg rågkross i en skål. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. 5 dl rågkross
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.