Blanda vetekli och russin i en degbunke. Häll i det kokande vattnet och blanda väl. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå över natten eller tills blandningen svalnat till 37 C
Det är mysigt att påta med, det är nyttigt, det är ingenting mer i det hembakta än det som du haft i degen så du slipper oönskade tillsatsämnen ochkonserveringsmedel
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt, riven ost och hackad gräslök i en degbunke. Gör en grop i mitten och tillsätt ägg och filmjölk och rör tills degen precis kommer ihop
Smula jästen och lös med lite av filmjölken. Jag hade filmjölk som höll på att bli gammal så jag tänkte att den borde ju funka bra att baka sirapsrutor med
Med mjölk i degen blir de fluffiga och mjuka men vatten eller annan degvätska som juice eller rester av en soppa funkar lika bra och ger ett bra resultat och kanske annorlunda och spännande smak
Det blir precis som de där goda butiks- och bageribakade bröden, med härlig skorpa och luftigt inre. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av kall ugn
Häll i allt mjöl och rör till en jämn smet. Häll degen i formen och strö över mjöl. Efter frukosten, vira in brödet ordentligt i handdukar och låt svalna
Tryck ut degen jämnt i långpannan och nagga den med en gaffel över hela ytan. Det ska bli hyfsat väder, med bara någon minusgrad, så en kort promenad efter maten kommer nog att passa perfekt
Det ursprungliga receptet på dessa mjuka, saftiga och goda långjästa råglimpor kommer från en bok som heter 'Kakor, bröd & tårtor', skriven av Anna-Maria Lautmann
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.