Rätten har traditionellt tillskrivits Napoleon den 1 älskarinna Maria Walewska. 1 kg sjötungsfilé eller rödtungsfilé. 1 kg sjötungsfilé eller rödtungsfilé
En del sjötungaWalewska-puritaner vill kanske stena mig. Tillbaka i feskekörka]Elin berättar för fiskhandlaren att hon har fått fel fisk varpå fiskhandlaren på bred göteborgska informerar om att det är bara att gratulera eftersom hon fick 800 gram Sjötungafilé istället. Ingredienser (6 - 8 portioner)800 gram Sjötunga2 dl vitt vin (torrt)0,5 dl vattenen halv gul lök3-4 msk flytande fiskfond 1 msk saft av pressad citron30 gram smör4-5 dl vispgrädde50 gram smörSalt & Vitpeppar1 krm CayennepepparPommes Duchesse12 stycken medelstora mjöliga potatisar75-100 gram smör2 äggulorSalt & VitpepparGarnering500 gram skalade räkor10 skogschampinjonhattarGör så här1. 800 gram Sjötunga
Pressa eller mosa potatisen och blanda den med smör, äggulor och grädde. Garnera med hummerbitar eller kräftstjärtar, dill, smörstekta champinjoner och ev hyvlad tryffel
Här har jag bytt ut sjötungan mot rödtungan som är lite billigare och minst lika bra, hummern krymte och blev till räkor och tryffeln verkade bara onödig
Spritsa eller klicka ut moset längs kanterna på en smord gratängform. I min variant av den klassiska fiskrätten sjötungaWalewska har jag uteslutit tryffeln och garnerat med räkor istället för hummer, men smaksatt vitvinssåsen med hummerfond
Pressa eller mosa potatisen och blanda den med smör, äggulor och grädde. Garnera med hummerbitar eller kräftstjärtar, dill, smörstekta champinjoner och ev hyvlad tryffel
Jo, jag vet att det egentligen skall vara sjötunga med rödtungan är så god att den duger bra. Skall prova med orginalingredienserna någon gång när andan faller på (sjötunga, hummer och tryffel)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.