Resultatet blev faktiskt riktigt bra om jag får säga det själv, och redan vid första tuggan insåg jag hur mycket jag längtat efter en rostad macka med smör och ost till morgonkaffet
Ska helt klart skriva upp rågkross på listan nästa gång. Koka upp vatten och rågkross. 16 Goda grovbullar med keso. 1 dl rågkross. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 20-30 minuter. 16 Goda grovbullar med keso. 1 dl rågkross
Lägg på plåtar och platta till dem med mjölad hand. Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross. Rör ut jästen med 1 dl fingervarmt vatten. 1 dl rågkross
16 st 5 dl fiberberikade havregryn 2 dl grovt rågmjöl 1 dl rågkross 1 dl hela linfrön 2 tsk salt 7 dl vatten eller mjölk 2 msk olja 50 g färsk jäst 8 dl vetemjöl Lägg till i inköpslistan
ca ½dl vetekross eller rågkross. Vi fortsätter vara flitiga med att lägga vegetarisk mat på våra tallrikar minst en gång i veckan och vid denna tiden på året blir det oftast soppa
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Helena är min goa arbetskollega som är riktigt duktig på det här med bak- och matlagning. På diverse fika- och lunchraster är Helena den som alltid kommer med en massa härliga bak- och matrelaterade tips
Pensla sedan bullar med lite vatten (för att de ska få en fin yta) och strö lite rågkross på toppen. Så jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på frallor
Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Smält margarinet och du använder Milda i folie, blanda med mjölken och värm till 37ºC. Arbeta degen väl, 8-10 minuter med träslev eller 5 minuter med hushållsassistent. 1 dl vete- eller rågkross
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.