1600 g
sejfilé eller 4 portionsbitar à ca 150 gram
1 Äggsås:
3 msk smör
13 msk
vetemjöl
12 dl
mjölk
12 dl
grädde
10,5 tsk
salt
11 krm
vitpeppar
11 fiskbuljongtärning
eller grönsaksbuljongtärning
13 hårdkokta
ägg
14 msk
hackad persilja eller 3 kvistar kruspersilja eller bladpersilja
1 Tillbehör:
12 kokta potatisar
14 rivna
morötterBörja skala och koka potatis om du vill ha det till. Koka upp 3-4 dl vatten i en traktörpanna eller kastrull med lock till fisken. Tillsätt salt. Skär sejen i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan. Lägg ner fisken, koka upp och sätt åt sidan i 20 minuter medan du lagar sås och tillbehör. Äggsås: koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter. Smält smör i en såskastrull. Rör ut mjölet i smöret. Tillsätt lite mjölk och grädde i taget under omrörning och koka upp. Tillsätt salt och vitpeppar. Tillsätt ev. buljongtärning. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter. Skölj persilja och hacka den fint. Skala äggen och hacka dem. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter. Skölj och tärna paprika. Ta upp sejen och servera den med äggsåsen, kokt potatis, ärtor och gärna en klyfta citron.
Hur kan jag ha missat att dela med mig av den här kalla äggsåsen. Algot kommer gärna och smakar medan jag blandar ihop såsen för den kan ätas med slev bara som den är
Så här på tisdagen panerade jag fisken med panko och serverade med en kall sås. Idag köpte jag riktigt billig sejfilé i min affär, stora tjocka filéer som passade till vilken festmåltid som helst
Sejmed dijonsenap, vitt vin och blandade örter. Sej är en brutalt underskattad fisk. Hur det egentligen ser ut i dagens läge, med avseende på detta, det vet jag inte
Ingredienser 300 g mjölig potatis ¾ dl lätt-crème fraiche 50 g varmrökt fisk i bitar, t ex lax 1 strimlad salladslök 1 tsk pressad citron salt och peppar 2 bitar sejfilé à 150 g 1 knippa hackad färsk dill ½ msk smör/olja Servera med
Kokospanerad sej. Som med det. fiskpinnar med ströbröd, men jag som älskar kokos i alla former och. varianter har förälskat mig i en variant med kokospanering
Blanda i riset o krydda med curryn efter smak. Eftersom jag bor på västkusten så har vi ju tillgång till färsk fisk, men det går lika bra med frusen och riset är ett omgjort VV recept som jag tycker är helt underbart gott, riset går att göra t
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.