Seitan grundrecept
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 10,5 dl vetemjöl
  • 12 msk ljus japansk soja
  • 10,5 buljongtärning
  • 12 dl vatten
  • 12 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • 1 Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 12 msk hackad eller riven ingefära
  • 11 klyfta vitlök
  • 12 msk matolja
  • 13 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 10,5 dl hackad färsk koriander
  • 11 msk socker, gärna råsockerVärm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg. Knåda degen i 5 minuter. Låt seitandegen vila i 20 minuter. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme. Nu kan du forma seitandegen och skära i önskad form. Förslagsvis till små seitanbitar som på bilden lagom till spett och att steka, panera eller woka. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara. Häll av i durkslag och lägg i marinad. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära. Hacka chili och tillsätt dem. Tillsätt soja, matolja samt socker. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen. Nu är seitanbitarna klara att användas ex. sättas på spett och grillas, paneras och stekas eller strimlas och användas i grytor, wok eller fyllningar istället. Glöm inte att salta och peppra dem samt ev. pensla dem med marinaden då du ex. grillar dem eller lagar till dem .

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.