4½ dl
mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk
fiberhusk
1 krm
salt
60 g
smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman allt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och lägg i fyllningen.
Fyllning
1 röd
lök, fint hackad
1-2 vitlöksklyftor,
rivna
5-6 tomater,
klyftade
8-10 svarta
oliver, urkärnade och grovt hackade
75 g
fetaost i tärningar
60 g
salamiskivor
1 tsk
oregano
några blad färsk basilika
Fräs röd- och vitlök i smör så det mjuknar och lägg i botten på pajskalet.
Lägg olivhacket, salamiskivor, fetaost, tomater, basilika och oregano i pajskalet och häll på äggstanningen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter tills äggstanningen har stelnat.
½ paket fetaost. Hittade detta recept på supergott bröd, passar perfekt om du ska servera en gryta, eller ät dom bara som dom är med lite smör på, kanske till kvälls teet25 gr jäst2½ dl vatten2 msk rapsolja1 tsk timjan½ tsk salt½ dl kesella5½ dl mjölmix med fibrer½ rödlök½ paket fetaost (75 gr)6 st svarta oliver (urkärnade)2 msk hackade soltorkade tomaterGÖR SÅ HÄR. Hacka löken och tomaternaSkiva olivernaTärna fetaostenSmula jästen i bunkeVärm vattnet och oljan till fingervarmtHäll det sedan i bunken med jästen, rör om så jästen löser sigTillsätt timjan - salt - kesellaBlanda välTillsätt mjölmixen och blanda, gärna med elvispen(degen är väldigt kletig men så ska den vara)Blanda sedan i rödlöken - hackade tomaterna - oliverna - tärnad fetaostBlanda ihopSkeda upp degen i 10 bullformar (stora bullformar)Jäs under bakduk i 45 minSätt under tiden på ugnen 225 graderGrädda brödet i mitten av ugnen ca 10 minPensla det färdiga brödet med vattenLåt svalna på galler under bakdukSedan är det bara att njuta, antingen tillsoppa eller en god köttgryta, eller ät den som den är, ljummen med lite smör på
Hacka vitlök och lök fint, lägg det i en gryta och fräs med en klick smör. Avsluta med ostsås. Tillsätt smulad fetaostoch låt den smälta under omrörning
Hittade en rumpstek i frysen som jag ugnsbakade medfetaost, kalamataoliver och chiliflakes. Den blev jättemör och fin med ett brunt och fint yttre och ett härligt rosa innehåll och en explosion av smaker
Den blev lite grekiskinspirerad med bla fetaost, oliver och soltorkade tomater. Jag och Marko var barnfria och då passade vi på att fylla pajen med sånt som inte barnen gillar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.