Saftigt bröd i långpanna
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • havregryn
  • 1 mjölk
  • 1 baksmör
  • 1 färsk jäst eller 2 1/4 tsk torrjäst
  • 1 salt
  • 1 ljus sirap eller honung
  • 1 vatten
  • 1 vetemjöl
  • 1 grahamsmjöl (kan bytas ut mot en annan sort eller vanlig mjöl)
  • 1 ägg
  • 1 solrosfrön (valfritt)Lägg havregrynen i en bunke tillsammans med smöret som är hackad i bitar. Hetta upp mjölken tills den blir varm (nästan kokhett), häll över havregrynen och låt stå i 10 min. Lös upp jästen i 1 dl ljummet vatten. Häll över havregrynen och tillsätt de övriga ingredienserna. Knåda degen en bra stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Knådar du för hand är det lättast att röra runt med en slev eftersom degen är ganska kladdig. Degen kommer kännas kladdig till en början men efter en stund blir den mer fast allt eftersom havregrynen sväller upp och suger åt sig vätskan. Klä en mellanstor långpanna, 40×30 cm, med bakpapper. Mjöla degen och tryck sedan ut den jämnt i plåten. Täck ordentligt med plast och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten (ca 8 timmar).Värm ugnen till 200°. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö på valfri garnering. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt svalna under bakduk i ca 10 min innan servering.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.