Saftiga älgbiffar med gräddsås
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • älgfärs
  • 1 havregryn
  • 1 mjölk eller vatten
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, riven
  • 1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet
  • 1 färska örter, t ex rosmarin, timjan, persilja
  • 1 fransk senap
  • 1 potatismjöl
  • 1 salt
  • 1 vit- eller svartpeppar
  • 1 smör till stekning
  • 1 gula lökar, skivade
  • 1 grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • 1 smaksättning: vinbärsgelé, fransk senap, messmör (välj någon av dessa), salt, peppar
  • 1 majsena (valfritt)
  • 1 potatismos eller pressad potatis
  • 1 vinbärsgelé eller rårörda lingon
  • 1 valfria grönsaker1. Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter.2. Blanda färs, peppar och salt tills färsen börjar bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl. Låt gärna stå en stund i kylen.3. Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma bollar, platta ut till pannbiffar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper.4, Provstek en liten biff, smaka av och korrigera kryddning och konsistens efter din smak. Tillsätt lite mer potatismjöl om biffarna inte håller ihop.5. Stek den skivade löken gyllene, lägg åt sidan på ett fat.6. Stek biffarna gyllene i smör i omgångar i samma stekpanna, lägg på fatet vid sidan.7. Efter sista stekningen slår du 1 dl vatten i pannan, låt bottensatsen lösas upp och häll i grädde.8. Koka upp och smaka av med gelé, senap, messmör, salt och peppar. Red av med majsena om du önskar tjockare sås. Lägg tillbaka biffarna och löken i såsen.9. Servera med vinbärsgelé och potatismos.TipsFör speciella tillfällen kan du blanda ner en bit ädelost i såsen – jättegott!

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.