100 g
smör- 1 dl mjölk- 3 ägg- 2 dl ljust muscovadosocker - 2.1/2 dl mjöl- 1 tsk bikarbonat- 1.1/2 tsk malen ingefära- 1.1/2 tsk malen nejlika - 2 tsk kanel- 1 tsk vaniljsocker- vatten och florsocker till glasyr. Såhär gör du:Sätt ugnen på 175 grader.Smöra och mjöla eller bröa en sockerkaksform.Smält smöret och tillsätt mjölken.Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt.Rör ihop mjöl, bikarbonat, ingefära, nejlika, kanel och vaniljsocker i en bunke och rör sedan ner i smeten. Rör tillsist ner det ljumna smöret och mjölken ordentligt.Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-45 minuter, kolla med provsticka. Låt svalna i formen några minuter och själp sedan upp och låt svalna ytterligare.Ringla antingen över glasyr eller servera kakan med grädde och lingon.
Häll sedan av vattnet och mixa med resterande ingredienser till en slät kräm. Att jag format dom runda är för att jag tycker att det är enkelt och vackert, men du kan lika gärna hälla smeten i en burk med bakplåtspapper och skära fyrkanter istället
Passa noga, skillnaden mellan en torr ochsaftig kaka kan handla om några minuter. Ofta brukar man smaksätta banankakor med kanel och ingefära, men jag friskade i stället upp smakenmed citronmarmelad och så rejält med vanilj
Men nu går jag som lärling på ett konditori och fick baka där för första gången och döm om min förvåning när de smakade helt underbart, de var lagom mjuka, porösa ochmed en god fyllning av jordgubbar och pistage och då bestämde jag mig för att baka Macarons hemma
Blanda fil med lingonsylten och rör försiktigt i smeten, ej vispa. Ha kryddorna i smeten, tillsätt därefter växelvis mjöl/havregryn/bikarbonatoch det smälta fettet
För engångsskull skulle jag inte vara sent med planeringen av julbakningen. Med väskan i ena handen och nycklarna förbereda för att låsa ytterdören, slängde jag en sista blick mot köksbordet
En både kaka som är både saftigochluftig. För att bullar ochmjuka kakor ska bli saftiga är det generellt sett bättre att baka dem med rumstempererat smör i stället för smält
De ska vara saftigaoch lite kladdiga. När jag letade efter ett recept på chokladcupcakes hittade jag inget medsmaksättningav tonkabönan, och jag hade inte en aning om hur man skulle använda bönan på rätt sätt,så jag googlade och det stod att man antingen kunde riva eller koka ihop med vätska och sedan sila bort resterna
När chokladen har smält och svalnat en aning rör du ner den i blandningen, använd nu händerna till att jobba ihop röran efter några minuter går du över till att röra med en slev
Jag hoppas det ska smaka för jag är verkligen nöjd med det här receptet, kakan är saftigochmjukmed en härlig smakoch har lång hållbarhet, utan att bli torr eller smulig
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.