Saffranssemlor med cointreaufyllning
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • ½ g saffran, 1 kuvert
  • 11 msk cointreau, konjak eller rom
  • 150 g jäst för söta degar
  • 12 ½ dl mjölk
  • 12 krm salt
  • 11 ½ dl strösocker
  • 11 ägg
  • 1100 g smör, rumstempererat
  • 1 cirka 9 dl vetemjöl
  • 11 ägg + ¼ krm salt
  • 1 inkråm från bullarna
  • 1300 g mandelmassa
  • 12 msk cointreau eller annan citruslikör
  • 1½ ekologisk apelsin, rivet skal och pressad saft
  • 12 msk vispgrädde
  • 15 dl vispgrädde
  • 1 florsockerBlanda saffran med likör i en kopp. Rör om och låt stå 10 minuter. Smula jästen i degbunken, tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst sig.
  • 1 Tillsätt saffran med likör, salt, socker och ägg, smöret i klickar och mjöl. Bearbeta degen i maskin tills den släpper bunken, cirka 10 minuter. Låt degen jäsa under plast, cirka 45 minuter.
  • 1 Ta upp på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en längd och dela i 20 bitar. Rulla dem till runda släta bullar. Lägg glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Sätt ugnen 225 grader.
  • 1 Pensla bullarna med uppvispat ägg med salt. Grädda mitt i ugnen, cirka 8 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
  • 1 Skär eller klipp av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Tvätta apelsinen i varmt vatten, torka och riv av skalet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, apelsinskal, apelsinsaft och grädde. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.