Fräs det 12 minuter i en kastrull eller stekpanna med höga kanter i 2 msk olja. Låt småkoka på svag värme i ca 30 minuter tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd kvar. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar
Ingredienser Portioner. 4 1 1/4 l vatten 3 msk konc kycklingfond 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 4 dl risottoris (t ex arborioris) 1/2 g saffran 1 dl torrt vitt vin 150 g sockerärter ca 100 g parmesanost 2 msk färskpressad citronjuice 200 g skalade räkor eller oskalade räkor (200g skalade motsvarar ca 500 g oskalade) 1 tsk salt 2 krm peppar Lägg till i inköpslistan Så handlar du snabbare
Krydda med salt och peppar. Sänk värmen till medelhög. Koka upp buljongen och mata sedan riset med den heta buljong varefter vätskan absorberas av riset
Saffransrisotto – krämig gräddig solgul milanesisk risotto kryddad med saffran. Risotton tillagas med fördel i en stor vid kastrull eller stor stekpanna med höga kanter
Krydda med salt och peppar. Mata riset med kokhet buljong varefter vätskan absorberas av riset. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd
Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt
Första gången jag vågade mig på en risotto var ju efter att ha sett Kryddburkens svamprisotto och blev så fruktansvärt frestad både på svamp och ris så att jag var tvungen att laga en Krämig risotto med smörtstekt skogssvamp och rostade körsbärstomater
P) Saffransrisottomed skaldjur är däremot väldans himla gott så det fick det bli ikväll. Visst äter jag det och tycker ju inte att det är äckligt på något sätt, men det är ingen större risk att jag skulle ställa mig och baka en sats med lussekatter (vilket iofs också kan ha sin orsak i att jag inte kan baka för fem öre
Det är något meditativt i att stå och röra och hälla och se riset förvandlas. Man kan välja olika tillbehör, men ska man köra på den lyxiga linjen så gör sig den runda smaken otroligt bra med stekta pilgrimsmusslor
Här blir det saffransrisottomed parmesanost, skogschampinjoner och tryffelolja. Sedan får det bli en hyrfilm under en filt i soffan, med Bally som ligger och trycker nere vid fötterna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.