1 Saffranspannkaka500
g färdigkokt risgrynsgröt (gärna hemkokt) 15 g vaniljsocker (1 msk) 75 g strösocker (0,75 dl) 1 g salt (1 krm) 3 ägg 3 bittermandlar 0,5 g saffran 150 g vispgrädde (1,5 dl), lättvispad 30 g mandel, rostad och hackad (ca 0.5 dl)
1 Drottningsylt125
g frysta eller färska hallon 125 g frysta eller färska hallon 30 g citronjuice (2 msk) 1 tsk vaniljsocker 135 g syltsocker (ca 1, 5 dl)
1 Till
servering200 g vispgrädde (2 dl)Saffranspannkaka
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp äggen lite lätt för hand och blanda med risgrynsgröten. Blanda vaniljsocker och strösocker. Riv bittermandlarna fint. Tillsätt saffran, riven bittermandel och salt till sockret. Rör ner sockerblandningen i risgrynsgröten. Avsluta med att röra i grädden och sist mandeln.¨ Fyll en ugnsform med smeten, ca 3 cm hög ska smeten i formen vara. Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 30-35 minuter. Större ugnsform ger kortare gräddningstid i ugnen. Låt svalna i 20 minuter före servering. Drottningssylt
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop i 10 minuter. Låt svalna och ställ i kylen. Servering
Lättvispa grädden. Servera ljummen saffranspannkaka med kall drottningsylt och lättvispad grädde.
Rör ut i grädden, och blanda noga med gröten. Mortla saffranet med socker och vaniljsocker. Elvispa äggen pösiga och rör ner dem och mandelhacket i gröten
Servera med en klick gräddeoch lite färska bär. Man kokar upp en rad med ingredinser och låter det småkoka någon minut, låter det stelna i kylen och sen är det klart
Säsong för semlor vilket knappast är så allergivänligt med vetebullar, mandelmassa ochgrädde. Till fyllning hade jag tänkt mixa malda solroskärnor med florsocker och någon droppe vätska för att ersätta mandelmassan, men så mycket orkade jag inte utan dottern fick lite hallonsylt och vi andra tog vanlig mandelmasssa i urgöpningen som gjordes i muffinsarna
Vispa gräddenmed vaniljsocker och citronmeliss hacket. På bilden finns även en skål med ljuvligt goda och knäckiga choklad tacoskal som min kollega Jenny hade med sig
Färga brunt med colorit och smaka av med salt och peppar. Jag bara reducerade såsen och lade till lite grädde, mer vin och lite timjan, stekte svamp som jag lade i och gjorde rotmos att servera till
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.