Saffranskladdkaka
www.recepten.se
www.recepten.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 1 ca 3 msk ströbröd eller  ca 3 msk kokosflingor
  • 1150 g smör
  • 1200 g vit choklad
  • 10.5 g (1 frp) saffran + 1 tsk strösocker
  • 11.5 dl strösocker
  • 10.25 tsk salt
  • 13 st ägg
  • 11.5 dl vetemjöl
  • 13 dl vispgrädde
  • 1 ev. 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon eller  ev. 1 dl lingon och  1 msk strösocker
  • 1 ca 2 msk smör ca 3 msk ströbröd eller  ca 3 msk kokosflingor
  • 1150 g smör 200 g vit choklad 0.5 g (1 frp) saffran + 1 tsk strösocker 1.5 dl strösocker 0.25 tsk salt 3 st ägg 1.5 dl vetemjöl
  • 13 dl vispgrädde ev. 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon eller  ev. 1 dl lingon och  1 msk strösockerSmörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor. Till formen: ca 2 msk smör ca 3 msk ströbröd eller  ca 3 msk kokosflingor Smord rund form beströdd med ströbröd. Mät upp smöret i en kastrull.(Välj en kastrull som rymmer hela kladdkakesmeten med marginal så sparar du tid och disk. Jag har en såskastrull som rymmer 2 liter.) Smöret i en kastrull. Smält smöret på svag värme utan att det börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen när nästan allt smöret smält och rör tills allt smör smält. Lägg i den vita chokladen i bitar och rör tills all choklad smält och tills det blir en jämn smet. (En jämn smet innebär att chokladen ska vara helt blandad med smöret, smöret ska alltså inte flyta ovanpå.) 150 g smör 200 g vit choklad Smält smör. Smält vit choklad. En jämn smet av smält smör och vit choklad. Ta fram en mortel och häll i saffran och tillsätt 1 tsk strösocker. Mortla en liten stund så att saffranet fördelas i sockret (tar kanske 30 sek - 1 min).(Syftet med detta är att man får ut mer smak ur saffranet när man gör så. Har man ingen mortel eller tidsbrist kan man hoppa över detta och bara hälla i saffranet som det är i nästa steg.) 0.5 g (1 frp) saffran + 1 tsk strösocker Saffran och strösocker i mortel. Saffran och strösocker mortlat. Tillsätt det mortlade saffranet, strösocker, salt och äggen till det smälta smöret blandat med chokladen.Vispa till en jämn smet. (Det går bra att använda elvisp.) 1.5 dl strösocker 0.25 tsk salt 3 st ägg Saffran, strösocker, salt, ägg tillsatt. Ihopvispat till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet. 1.5 dl vetemjöl Vetemjöl tillsatt. Saffranskladdkakesmeten klar. Grädda i 175°C i nedre delen av ungen i ca 20-30 minuter. Den ska vara rejält kladdig i mitten och om man skakar lite på formen ska det "gå en våg" genom kakan i mitten. Tänk på att ugnstiden är avgörande för kladdigheten. Om din form är större än 22 cm i diameter blir gräddningstiden kortare och är den mindre blir gräddningstiden längre. Jag gräddade min saffranskladdkaka (som syns på dessa bilder) i en form på 24 cm i diameter i exakt 20 minuter och den blev perfekt kladdig. Grädda i ugnen. Färdiggräddad saffranskladdkaka. Låt saffranskladdkakan svalna och låt den stå i kylskåp minst 1 timme. Pudra över florsocker vid servering. Saffranskladdkakan efter en timme i kylen. Saffranskladdkakan med florsocker. Servera saffranskladdkakan med lingongrädde eller vispad grädde.Så här gör du lingongrädde: Vispa grädden inte för hårt, lingonen gör att grädden blir fastare. Tillsätt lingonsylt, rårörda lingon eller mosade lingon (färska eller frysta, tinade) blandat med strösocker. Blanda till en jämn smet. (Mängden grädde och lingon kan man ta precis så mycket som man vill. Blanda och smaka och ta så mycket lingon du tycker blir lagom.) 3 dl vispgrädde ev. 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon eller  ev. 1 dl lingon och  1 msk strösocker Vispad grädde. Lingon tillsatt till vispad grädde. Lingongrädde.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.