Vispa ihop med elvisp till en mjuk och fluffig fyllning. Lägg snäckorna i formen med snittytan uppåt. Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna
Eller så väljer du att öka på med fyllningen och använda upp hela satsen. Börja med saffransdegen. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken
Jag smaksatte fyllningen med apelsin, citron går säkert också bra. Om man vill kan man glasera kakan efter gräddning med florsocker och vatten istället
Pensla med gulan som vispats med vattnet. 1Rör ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. 1Riv mandelmassan grovt och blanda den med smöret. Ställ bitarna med snittytan upp i en kakform klädd med bakplåtspapper, cirka 25 cm i diameter
Arbeta degen smidig, täck med bakduk, låt jäsa 45 min. Lägg bullbitarna som blir över på en plåt med bakpapper, låt nu bullarna och butterkakan jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över med lite nötter och grädda i 6 min i mitt i ugnen. Pensla med ägg och strö över med nötter och grädda kakan i 20-25 min i nedre delen av ugnen
Denna med rosor tycker jag blev fantastiskt vacker. Passa på att fixa fyllningen medan degen jäser. Har alltid så svårt att bestämma mig för det ena eller andra, så det slutar ofta med flera olika saker
Stöt kardemumman i en mortel och tillsätt till degblandningen med salt, socker och ägg. Eftersom man då får en massa bullar över kan man lägga dessa på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar
Jag hade lovat T att baka fler gifflar då jag tog med den första omgången till jobbet. Det visade sig också att bakverken kom väl till pass under mötet på eftermiddagen, alltid lite trevligare med hembakt istället för köpefika
Inlägget Saffransbutterkaka fylld med mandelmassa dök först upp på Nadjaskitchen. Eller så väljer du att öka på med fyllningen och använda upp hela satsen
Ställ bitarna i en paj- eller kakform med bakplåtspapper i botten och platta ut dem lite med handen. 1Rör ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna matberedare monterad med en degkrok. 1Vispa gulan med vattnet
Men med litet mandelmassa i mitten och kanske hellre som en stor krans/längd eller, som här, butterkaka blir resultatet ett saftigt bröd som man riktigt kan gå och längta efter
Sitter man med hemtenta så får man göra sitt bästa för att muntra upp sig. Idag tog jag tillvara det sista som citrussäsongen har att erbjuda och gjorde apelsinkräm
Sätt kastrullen i ett kallt vattenbad och vispa med elvisp tills smeten ljusnar och börjar tjockna. Vi bjöd på saffransbutterkaka, lakritsfudge och pepparkakstryffel
* Pensla med ägg och strö på pärlsocker och flagad mandel. Resultatet av dagens bakning blev detta. Det var lite svårt att få till en bra bild och jag ser nu att sonen verkar väldigt sugen på att ta sig en bit av kakan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.