10.5 dl
pärlsockerVärm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning. Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan. Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen). Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och låt svalna under bakduk.
Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten. 1200 g mandelmassa. 1Vispa ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. 1Häll smeten i långpannan, med två bakplåtspapper, som ligger omlott och täcker kanterna
200 g Mandelmassaca 2 ÄggvitorFyllning. 1 brk med dulcheChoklad att doppa iKör ingredienserna till botten i en mixer, klicka eller spritsa ut smeten, grädda i 190 grader tills de fått gyllene färg. 1 brk med dulche
Därefter toppade jag med grovriven mandelmassa. Börja med att göra en fördeg. Jag tycker att fyllningen blir ”svårstruken” och svårarbetad om man blandar ner mandelmassan i smörblandningen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.