Saffransbulle med mandelmassa
www.coop.se
www.coop.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 11 g saffran
  • 125 g jäst
  • 11 dl strösocker
  • 11 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 10.5 tsk salt
  • 111 dl vetemjöl
  • 1150 g rumsvarmt smör
  • 1200 g mandelmassa, finriven
  • 1125 g rumsvarmt smör
  • 12 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 11 ägg
  • 10.5 dl mandelspån
  • 10.5 dl pärlsockerVärm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning. Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan. Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen). Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och låt svalna under bakduk.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.