1 Ingredienser
100 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 250 g kesella kvarg med vaniljsmak 2 paket saffran 1.5 dl socker 0.5 tsk salt 17 dl vetemjöl Fyllning: 100 g smör, rumstempererat 2 msk vaniljsocker 4 msk strösocker 1 krm vaniljpulver Topping: 1 st uppvispat ägg 0.5 dl pärlsocker Skriv utGör så här: Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°
Rör ner saffran i mjölkblandningen.
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och blank, så den inte kladdar. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.
Gör vaniljfyllningen
Rör ut det rumsvarma smöret med vaniljsocker och strösocker, tillsätt gärna lite extra vaniljpulver.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda några gånger, dela i två bitar. Kavla ut varje bit och bred på vaniljfyllningen. Vik degen dubbel, skär i ca 15 remsor. Sedan skär du varje remsa på längden, men spar den sista biten, tvinna remsorna om varandra och snurra ihop dem till en bulle. Gör samma sak med nästa degbit.
Placera bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk 40 min.
Sätt ugnen på 225°
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter, låt svalna på galler under bakduk.
Mixa såsen med en stavmixer, red av med maizena och smaka av med salt. Gräddsås med kantareller. Tillsätt lök, kryddor, älgfärs, ägg, grädde och dijonsenap i bunken
Stek kantarellerna i smör och smaka av med salt och peppar. Nagga med en gaffel. Gör pajdegen genom att arbeta samman vetemjöl, salt och smör, tillsätt vatten och arbeta samman till en fast deg
Börja med att laga ett potatismos. Tillsätt vitt vin, grädde, crème fraiche, hummerfond, chilisås, dijonsenap, hackad dill, paprikapulver och cayennepeppar
Var sedan noga med att skära tvärs över köttets fibrer annars kan det bli segt. T-bone steak. Medium. Servera med primörer, grillad blomkål, salsa verde eller rödvinssmör
2,5 dl vaniljvisp. Ingredienser 250 g smördeg på rulle 3 st äpplen 1 tsk malen kanel 0,5 dl rårörsocker 1 st ägg till pensling 2,5 dl vaniljvisp Skriv ut
ev ytterligare salt och peppar. 2 st limefrukter, skalet och saften. Ingredienser 3 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 st limefrukter, skalet och saften 5 dl kycklingbuljong 4 st kycklingfilé 2 msk olja till stekning 1 msk smör till stekning 1 tsk spiskummin 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 0,5 g saffran 1,5 tsk sambal oelek 1 msk maizenamjöl 2 msk vatten ev ytterligare salt och peppar Dekorering
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.