Smält margarinet och tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader C. Var noga med att vätskan inte blir för varm, jästen dör när det är över 48 grader.
Häll blandningen över jästen så att den löser sig.
Rör ner saffranet. Om saffranet inte är finpulveriserat, stöt det i en mortel med lite socker.
Tillsätt salt, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftig så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 minuter och i en hushållsassistent ca 5 minuter.
Strö mjöl över degen. Täck den med bakduk eller plastfolie. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, ca 40 minuter. Täcker man bunken med plastfolie istället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och det jäser bättre.
Sätt ugnen på 250 grader om du ska baka bullar och 225 grader om du gör längder.
Ta upp degen på mjölat bakduk och knåda degen smidig.
Baka ut till lussekatter, traditionelle julbröd, längder eller kransar.
Lägg det utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt brödet jäsa 20-40 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin eller pärlsocker oh hackad mandel.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-10 minuter. Kransar eller längder gräddas 15-20 minuter.
Blanda grädde, sirap, socker och matfett i en kastrull. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 125° eller tills ett prov nedhällt i kallt vatten blir segt och kan formas till en kula (kulprovet)
nu har jag bakat lite saffransbröd, bullar och även en del släta saffransbullar. Jag vet att det är lite tidigt eller något sent beroende på hur man tänker
Bakade ett härligt juligt bröd i veckan, luktade verkligen jul i hela huset, lussekatter. -), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbröd med saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd
Saffransbröd. Baka ut till valfritt saffransbröd. Frys gärna in saffransbrödet samma dag. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter
Idag har jag gjort saffransbröd där jag misslyckades lite med jäsningen. Saffransbröd50 gr smör2,5 dl mjölk25 gr jäst1,25 dl kesella1 påse saffran2 krm salt1 tsk kardemumma0,75 dl sockerca 8 dl vetemjölFyllning150 gr riven mandelmassa75 gr rumstempererat smörca 50 gr mandelspånSmält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader
Idag har vi tänt första ljuset i adventsljusstaken och snart ska vi mysa med nybakade lussekatter. Efter att ha haft fullt hus här idag sitter jag och maken och njuter av tysnaden, S är på kalas och D är och leker hos en kompis
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.