Saffransbröd
Milda.se
Milda.se

Saffransbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 4 dl mjölk
  • 300 g Milda mat & bak margarin
  • 2 pkt saffran
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 17 dl vetemjöl
  • 1 kg
  • 1 ägg
  • lätt uppvispat
  • russin eller pärlsocker och hackad mandel
  • Blötlägg russinen så blir de inte så torra.

Beskrivning

    Smula sönder jästen i degbunken.

    Smält margarinet och tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader C. Var noga med att vätskan inte blir för varm, jästen dör när det är över 48 grader.

    Häll blandningen över jästen så att den löser sig.

    Rör ner saffranet. Om saffranet inte är finpulveriserat, stöt det i en mortel med lite socker.

    Tillsätt salt, ägg och nästan allt mjöl.

    Arbeta degen kraftig så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 minuter och i en hushållsassistent ca 5 minuter.

    Strö mjöl över degen. Täck den med bakduk eller plastfolie. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, ca 40 minuter. Täcker man bunken med plastfolie istället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och det jäser bättre.

    Sätt ugnen på 250 grader om du ska baka bullar och 225 grader om du gör längder.

    Ta upp degen på mjölat bakduk och knåda degen smidig.

    Baka ut till lussekatter, traditionelle julbröd, längder eller kransar.

    Lägg det utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt brödet jäsa 20-40 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin eller pärlsocker oh hackad mandel.

    Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-10 minuter. Kransar eller längder gräddas 15-20 minuter.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.