Sikta mjöl och bakpulver, blanda in saltet och sockret. Krama in det kalla smöret med händerna i mjölblandningen tills det blir som sand.
Blanda in ägget tills det blir en homogen och fin deg.
Plasta in och lägg degen in i kylen. Fyllning
Strö sockret i en kopparstekpanna på högvärme, och gör en karamell. När allt sockret har smällt, häll i smör och blanda tills allt smör har blivit absorberat av karamellen. Se till att sockret inte bränns och sänk värmen. Stäng av värmen och börja skala äpplena och kärna ur dem. Skär i ganska stora bitar.
Lägg upp äpplena i pannan och täck med en bit smörpapper lika stort som själva stekpannan. Låt det gå 10 minuter på lägsta värme. Ta ut mördegen från kylen och kavla med händerna till rätt storlek (som stekpannan).
Ta bort smörpappret och vänd pajdegen över äpplerna. Tryck lite degen mot äpplerna och sätt det hela in i ugnen på 150 grader. Baka den under 60-70 minuter.
Låt pajen svalna en aning och vänd sedan stekpannan försiktigt upp och ner över ett fint fat precis innan serveringen. Servera din Tarte Tatin med en god lättsockrad crème fraîche. Et voila :)
Ingredienser- 5 äpplen, fasta och helst svenska. - 50 gr smör- 1 dl råsocker- 1 dl mörk sirap- 3 kanelstänger- 2 tsk malen kanel- 5 frysta smördegsplattorHur gör man
Det är faktiskt ganska enkelt att göra en tartetatin, d. Plommon-TarteTatin. v. s. en upp-och-ner-kaka. Traditionellt görs den med äpplen och smördeg i en gjutjärnspanna men denna gången har jag gjort den med plommon
Tartetatin fast med päron. Ta ut tarten och låt svalna. Lossa försiktigt kanterna med en vass kniv och stjälp sedan tarten upp och ner på ett serveringsfat
Nyp snabbt ihop alla ingredienserna till degen och låt den sedan vila kallt minst en timme. Smält hälften av smöret tillsammans med 2 dl socker och vatten i en kastrull
Tartetatin är väl en av de mest klassiska av franska desserter, själv är jag sannerligen ingen konditor men jag kan ju ändå bjuda på min egen version av klassikern
Smält smöret i en stekpanna. Rör i sockret och låt det smälta ihop och bli gyllenbrunt. Ta stekpannan från värmen och lägg i halverade tomater, pressad vitlök, balsamvinäger, salt och peppar
Låt äpple-tartetatin vila ca 3 min innan du vänder över den snabbt och bestämt på ett fat. En äpplekaka som görs i stekpannan, tänk på att pannan skall tåla att stå i ugnen
Ingredienser Portioner. 6 1 dl rörsocker 50 g smör 1/2 tsk malen kanel 1 krm salt 2 msk mörk rom 4 små bananer 1 rulle färdig smördeg (à 250 g) Till servering vaniljglass eller turkisk yoghurt Lägg till i inköpslistan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.