Bröd bakat med surdeg är ju så mycket nyttigare och hållbarare än de bröd vi hittar i butikshyllorna, inplastade och bakade med industiell turbojäst och proppade med konserveringsämnen
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på enrågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Den sprack sådär extra fint. Jag antog jag haft det, för brödet blev så gott. Vid den första jäsningen steg inte degen till det dubbla, utan snarare till det tiodubbla
mums en måndag som denna. Tipsar om att starta veckan vegetariskt med denna härliga chiliböngryta. Bjöd på den när jag gästade middagshjälpen för en tid sedan, och här hemma är det en favorit som återkommer med jämna mellanrum
Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienserså att du får dig en trevlig, lös deg. Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Gör sedan så varje gång du bakar. Det finns mängder av olika recept på hur man startarensurdeg. Man kan säga att surdegen håller sig i ett vilande läge när du har den i kylskåpet, sen när du tar fram den och sedan bakar vaknar den till liv
Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda. Dessa påminner om dem men jag har försökt öka på mängden fiber genom att både använda havregryn och havremjölk
Jag blev så inspirerad av helgens smoothietillverkning att jag självklart ville börja fler dagar med nyttig grön smoothie, te och en god smörgås till frukost
Om du rör om i surdegen och den fortfarande bubblar och återhämtar sig så är den aktiv. Tvivlar duså vänta en dag till för då behöver degenförmodligen mer tid att sura till sig
Surdegsgrunden blir bättre och bättre med tiden ju äldre den blir, så om den inte bubblar så jätte mycket i början så blir det mer fart på den ju fler gånger du har matat den
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.