1 Botten7
digestivekex 70 g smör 20 g strösocker 5 g kardemumma
1 Jordgubbskräm1
gelatinblad 250 g frysta jordgubbar 45 g strösocker (0,5 dl) 50 g vatten (0,5 dl) 0,5 citron, saften 15 g maizena 20 g vatten
1 Färskostmousse2
gelatinblad 300 g färskost 50 g grädde (0,5 dl) 60 g äggula (4) 25 g vatten 100 g strösocker (1 dl) 300 g lättvispad grädde (3 dl)
1 Garnering
färska jordgubbarBotten
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull, smula kexen i en matberedare och tillsätt strösocker, kardemumma och det smälta smöret. Platta ut botten i en springform 22 cm i diameter med bakplåtspapper under och grädda på 180 grader i 10 minuter, ta ut och låt svalna. Jordgubbskräm
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka ihop jordgubbar med strösocker, vatten och citronsaft. Mixa med en stavmixer och sila så att du får en slät puré. Blanda maizena och vatten i en liten skål. Koka upp allt igen och blanda i maizenablandningen och låt koka under omröring i 2-3 minuters tills du har en fin kräm. Tag upp gelatinbladet och lägg i det i krämen och blanda, låt svalna. Färskostmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda färskost och 50 g grädde i en bunke. Vispa 300 g grädde lättvispad. Lägg äggulor i en bunke, koka upp strösocker och vatten i 3 minuter och slå det över äggulorna medan du vispa kraftigt tills det är fluffigt och svalt. Smält gelatinbladet försiktigt i mikron eller i en kastrull och blanda ner det i skummet. Blanda sedan i färkost och tillsist den lättvispade grädden. Fyll springformen med mousse ovanpå botten, marmorera i kräm och rör försiktigt med en sked. Ställ i kylen minst 6 timmar så att den hinner sätta sig.
Budapestbakelsen förknippar man kanske mest att den rullas ihop, precis som en rulltårta. Men man kan också baka ut den som en rund eller fyrkantig tårta om man vill ”trixa” till det lite
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.