1 Pepparkaksdeg
140 g ljus sirap (1 dl) 150 g farinsocker (2 dl) 0,5 tsk malen kryddnejlika 1 tsk malen ingefära 2 tsk kanel 0,5 riven muskot 100 g grädde (1 dl) 120 g smör 450 g vetemjöl (7,5 dl) 7 g bikarbonat (1,5 tsk)
1 Kristyr
30 g äggvita (1 ägg) 200-240 g florsocker (ca 4 dl) någon droppe karamellfärgPepparkaksdeg
Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och grädde i en kastrull och värm på tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan. Rör ner smör i kryddblandningen och blanda tills smöret har smält. Sikta mjölet med bikarbonat i en bunke, tillsätt den smälta blandningen och rör tills allt är välblandat, överarbeta inte degen. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet. Ta fram degen 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 190 grader. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord, stick ut önskade form och lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. Samla pepparkakor med samma storlek på samma plåt. Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 8-10 minuter i 190 grader. Passa noga så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna. Kristyr
Vispa äggvita och florsocker med en elvisp tills du har en fast och fluffig kristyr. Känns den för fast kan man tillsätta lite mer äggvita. Färga kristyren med önskad färg (karamellfärg) fyll spritspåsar och dekorera.
Vispa kristyrenmed elvisp några minuter så att den blir hård. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp
På lördag kommer vi ha lite julfika här hos oss med några kompisar & deras barn, lite paketöppning i förtid och ”adjö” för en tid då vi alla firar jul på olika håll
-) Lagom till adventsfikat bjuder jag här på en riktigt härlig mjuk pepparkaka Det tog ett par försök men trägen vinner och till slut hittade jag en variant som passerade sambons kvalitetskontroll med högsta betyg
De här pepparkakorna innehåller verkligen inget dåligt och jag blev jättenöjd med dem. Julen närmar sig med stormsteg och det känns faktiskt ganska mysigt
2016-11-29 @ 11. 50 /. 2016 /. Mat & Bak /. Mjuk Pepparkaka. Denna goda kaka bakade jag igår kväll, frös in nästan hela (måste ju provsmaka en bit) till kommande gäster i jul
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.