Rosenbröd
Milda.se
Milda.se

Rosenbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • ½ dl Milda flytande margarin (eller 50 g Milda Mat & Bakmargarin i folie)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 70 g vetemjöl eller vetemjöl special

Beskrivning

    Värm vattnet (i mikron!) till fingervarmt, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet.

    Tillsätt margarin, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter för hand och 5-6 minuter i hushållsmaskin, så att den blir blank och släpper bunken.

    Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Om ytan på degen torkar får den svårare att jäsa upp. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.

    Sätt ugnen på 250°C

    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar.

    Rulla ut varje del till en smal längd och dela den i 6 delar. Tryck degbiten hårt mot bakbordet med mjölad handflata och gör samtidigt en cirkelrörelse med handen. Rulla bullen rund och slät. Använd ytterst lite mjöl när bullen roterar, annars glider den på under laget.

    Jäs bullarna 30 minuter, eller till dubbel storlek, under bakduk.

    Pensla bullarna med ägg och strö på vallmo- eller sesamfrön om du tycker det är gott.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.