120 g
färsk vintertryffel, lövtunt skivad, eller tryffelhack i olja
14 cl
konjak
1 salt
och peppar
11 dl
viltfond (gärna hemgjord)
1 rikligt
med vitpeppar, grovkrossad
12 msk
smör
1
salt
1
rosmarinkvist
1 kantareller,
smörstekta
1800 g
rådjursfilé 500 g spetskål, finstrimlad smör, till stekning 4 dl vispgrädde 20 g färsk vintertryffel, lövtunt skivad, eller tryffelhack i olja 4 cl konjak salt och peppar
1 Pepparsås1
dl viltfond (gärna hemgjord) rikligt med vitpeppar, grovkrossad 2 msk smör salt
1 Servering
rosmarinkvist kantareller, smörstektaFräs kålen lätt i smör i en panna. Koka ihop grädden till hälften i en kastrull. Tillsätt kålen och låt den koka ihop i grädden ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i tryffeln och ställ åt sidan, håll varmt. Salta och peppra rådjursfiléerna. Stek dem lätt några minuter på varje sida i en stekpanna. Häll över konjak och låt den fräsa in. Ta upp köttet och kolla innertemperaturen, ca 55° för ett rosa kött, och lägg det i folie. Häll viltfonden i pannan och lägg i peppar. Låt det koka upp och vispa i lite rumstempererat smör. Sila såsen och smaka av. Skär upp köttet och servera det med kålen, pepparsåsen och potatispuré eller tärnad, stekt potatis.
1000 g potatis 1000 g ryggbiff (av dovhjort) 2 krm svartpeppar 2 krm salt 250 g smör ca 1 dl mjölk ca 1 msk vispgrädde 500 ml bearnaisesås 25 g parmesanost, riven 500 g grön sparris 1 krm salt 1 ml citronsaft 200 g kantareller (gula) 2 msk majsstärkelse 0,5 l vispgrädde 3 msk oxfond
Jag gör alltid min pepparsåsmed svart- och grönpeppar. När man fradgatuggandes finner henne uppe på hustaket vet man att snabbaste sättet att få ner henne är att göra henne några kycklingfilér medrosépepparsås
I lördags var vi bortbjudna och fick en jättegod kycklinggryta med ugnsrostad spetskål till. Ringla olivolja och smula flingsalt över kålen och dra ett par varv med svartpepparkvarnen
Rådjursfilé. Blanda väl och smaka av med kryddorna. Börja med såsen under tiden den kokar. Skala potatisen och koka i väl saltat vatten tills den är mjuk
En kväll på stan, bara M och jag ersattes med en kväll hemma. Lycka är då att ha en hel låda i frysen nyfylld med fina rådjursdetaljer, så en liten filé fick det bli
Avsluta med att smaka av med salt och eventuellt lite mer honung. Bryn den i olja i en ugnssäker stekpanna på hög värme några minuter, tills den fått ordentligt med färg
Ugnsgrillad spetskålmed basilikavinägrett, räkor och tomater. Lite lätt söt och salt på samma gång. Grillar du spetskål så blir den liksom lätt karamelliserad
Skär upp lammytterfilén, servera med rösti, sås och en grönsallad. Vänd kakan med hjälp av en tallrik. Salta filéerna, lägg de i en ugnsform och riv vitlök över
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.