1 Räkbuljong400
g räkskal 1 msk olja 20 g tomatpuré 20 g chilibönpasta, eller 10 g sambal oelek 2 klyftor vitlök, finhackade 10 g ingefära, riven 6 dl vatten 0,5 morot 0,5 gul lök 1 stjälk citrongräs 2 blad lime leaves
1 Servering
risnudlar 100 g fänkål, rostad 200 g räkor salladslök limemayoRäkbuljong
Rosta räkskalen i lite olja. När de börjar få färg tillsätter du tomatpuré och chilibönpasta. Fortsätt fräsa i en minut tills det doftar, tillsätt då vitlöken och ingefäran och fräs ytterligare en minut. Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och låt sjuda i 40 minuter. Sila av vätskan och smaka av. För en kraftigare smak kan du reducera vätskan genom att låta den sjuda ytterligare. Servering
Lägg risnudlarna i en bunke och häll på kokande vatten, låt stå tills nudlarna mjuknat. Sila av nudlarna och fördela dem i fyra skålar. Häll på buljongen och toppa med fänkål, räkor, salladslök och limemayo.
I år har det gått bra medcitrongräsodlingen så vi bestämde oss för att marinera räkor med skal i sweet chiliochcitrongräsoch det blev mycket goda liteklibbiga räkor
Lägg ner i kastrullen och låt dem steka med ett tag till även fänkålen börjar bliliteglansig. Oftast blir det soppa gjort på röda linser, men vi har en klar andra-favorit – fisksoppamed lax och räkor
Blanda fläsk och räkor med resten av ingredienserna, smaka av med salt ochvitpeppar. Hetta upp en wok ochtillsätt ett par matskedar olja, vicka woken så att oljan täcker
Smaka av soppan medfisksåsoch servera toppad med färska örter, böngroddar, räkor, ev. Det är risnudelsoppamed färska örter i en fantastiskoch säregen buljong ochmedantingen kött, skaldjur eller tofu
Efter att ha rest i både Thailandochimedelahavsområdet har jag dock fått upp ögonen på bläckfisken som råvara, den är både enkel att tillagaoch fortfarande relativtbillig att inhandla
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.