Rimmad oxbringa med senapssås och rostade rotfrukter
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
8-10 kg
rimmad oxbringa
1
morot
1
purjolök
10-15
cm
1 gul
lök
1 bit
rotselleri
75
gr
persiljestjälkar
6-7 korn
vitpeppar
hel
1 tsk
timjan
½
lagerblad
1
vitlöksklyfta
2
schalottenlökar
finhackade
1 msk
Milda flytande margarin
4 dl
buljong från koket
2 msk
grov senap
t ex Slotts Skånsk Senap
2½ dl
Milda Fraiche
400 g
potatis
3
morötter
1
purjolök
Milda flytande margarin till formen
Beskrivning
Skölj köttet i kallt vatten. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull eller gryta. Lägg ner oxbringan och låt vattnet koka upp. Skumma noga bort skum som kommer upp till ytan.
Tillsätt skalade grönsaker skurna i bitar, persiljestjälkar och kryddor. Vattnet ska precis täcka, slå av lite om vattennivån står högt över.
Oxbringan ska inte stormkoka, bara sjuda. Skumma under kokningen så att buljongen blir klar. Koka tills köttet lossnar lätt från stekgaffeln, ca 2 timmar.
Låt oxbringan svalna i sitt spad över natten.
Dag 2: Sätt ugnen på 175°C.
Skala potatisen och morötterna och skär dem i klyftor och bitar. Skölj purjolöken väl, och strimla den tunt. Lägg dem i en smord ugnsfast form och salta lätt.
Rosta i ugnen i ca 20 minuter.
Gör under tiden såsen: Fräs schalottenlök i Milda, pudra majsstärkelse över och späd med buljongen. Låt såsen puttra 5 minuter.
Rör ner senap och fraiche. Låt koka upp.
Ljumma ev oxbringan i resten av buljongen. Skiva köttet. Servera med de rostade rotfrukterna och senapssåsen.
Jag kokade en rimmadoxbringa för ett tag sedan och serverade med rotmos ochsenapssås. Resterna av oxbringan hamnade i frysen tillsammans med det smakrika kokspadet
På spisen stod den rimmade bogen och puttrade i sitt spad och lugn samt i kylen kunde man ana den fruktade men ack så goda pepparrotscremen som hade sina kusiner äpple och dill medblandat
Ska kanske tillägga att det alltså inte är en rimmad bit, utan en helt naturell sak jag använt. Bestämde mig för att bräsera i järngryta i ugn, tillsammans med lite stockgrönsaker och vitt vin
Oxbringa1 kg oxbringa, färsk vatten 1 gul lök 1 morot 1 lagerblad 2 timjankvist 5 vitpepparkorn. Tillbehör och servering300 g morot 300 g rotselleri 300 g palsternacka buljong
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.