6 dl
torkade små vita bönor 2 l vatten (att koka i) 4 msk smör 1 stor lök 2 tomater 2 gröna paprikor 1 msk tomatpuré 2 tsk salt en nypa nymalen svartpeppar 150 g pastrami/bacon eller annat torkat kött 1 l hett vatten Instruktioner Blötlägg torkade bönor över natten i kallt vatten. Nästa dag: koka bönorna i 2 liter vatten. Skölj bönorna noggrant när de kokat färdigt. Finhacka löken, skär tomaterna i småbitar och ta bort stjälkar och frön från paprikorna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt löken och bryn tills den är gyllenbrun. Lägg hälften av tomaterna och paprikan i grytan, tillsätt tomatpurén och koka i några minuter. Lägg i de kokta bönorna och blanda med 1 l hett vatten, rör om och låt koka, lägg på locket. Tillsätt pastrami eller stekt bacon, blanda i 1½ tsk salt. Låt allt koka i 10–15 minuter Lägg allt i en ugnsform. Sprid ut resterande tomater och paprika ovanpå. Baka i ugnen i 5–10 minuter på 200 grader Innan maten serveras, strö nymalen svartpeppar på. 3.5.3229
Krydda med grovhackade korianderblad samt smaka av med salt och vitpeppar. Servera soppan tillsammans med en klick creme fraiche eller yoghurt per portion samt bröd
Jag gjorde vanliga ”gaffelkakor”, kakor med chokladgömma (ungefär som syltkaka men med en liten chokladnib i istället) och sedan en slags variant av chocolate chip cookies (dvs platta kakor med hackad choklad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.