1 Raggmunk5
jordärtskockor, skalad och riven 3 potatisar, fasta 2 ägg 4 dl vetemjöl 6 dl mjölk salt smör till stekning
1 Grönkålssallad300
g grönkål, plockade blad och strimlad stjälk 200 g kastanjechampinjoner, kvartade 1 gul lök, strimlad olja till stekning
1 Till
servering2 dl rårörda lingon till servering 2 dl vispgrädde till serveringSkär potatisen i grova bitar. Mixa potatis med ägg, mjöl och mjölk i en matberedare. Tillsätt riven jordärtskocka och smaka av med salt. Låt smeten stå och svälla medan du fortsätter med grönkålssalladen. Stek plockade grönkålsblad och finstrimlad stjälk i olja in en stekpanna. Tillsätt ca 1 dl vatten. Lägg på lock och låt småkoka ca 2 minuter. Ta upp grönkålen och lägg på ett fat. Stek champinjoner och lök i olja och smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grönkålen och blanda runt. Varmhåll grönkålssalladen medan du steker raggmunkarna på 100 grader i ugnen. Stek raggmunkarna i smör och olja på medelhög värme i en stekpanna. Servera raggmunkarna med ljummen grönkålssallad och rårörda lingon. Ringla över ovispad grädde. Extra gott kan det bli med några droppar brynt smör från pannan.
Den här krämiga och goda pastagratängen med morötter är en suverän maträtt att bjuda både stora och små middagsgäster på, eftersom de flesta inte ens märker att gratängen är vegetarisk
Stek raggmunkarna gyllenbruna i generöst med smör i en stekpanna på strax under medelvärme. Teaterpjäsen Påklädaren står på menyn och innan dess ett glas vin och något gott att äta tillsammans med bästa vännen M som jag träffar alldeles för sällan
Mamma lagade dem alltid på sitt eget sätt med riven lök i smeten vilket jag har fortsatt med. En av mina absoluta favoriträtter genom hela livet är raggmunk
Lägg i jordärtskocka och potatis. Varma, milda smaker som piggas upp med lite, lite chilihetta. Klickar man i ett par matskedar smör på slutet blir smaken dessutom rundare och mer fyllig
Hyvla polkabetor och rädisor så tunt som möjligt på en mandolin (eller skiva dem tunt) och arrangera över grynerna tillsammans med bitar av nashipäron (med eller utan skal), pinjenötter, rucola och basilika
Skär dem i mindre bitar och pensla med olja. Det tycker vi det är dags att ändra på, för jordärtskockan går att kombinera till det mesta och smakar så otroligt gott
Lägg därefter ner löken, vitlöken och smöret och stek påmedelvärme tills den blivit krispig. Stek svampen i en stekpanna med någon droppe rapsolja, så vätskan kokar ur
Stekt fläsk medraggmunk och lingonsylt på LCHF-vis, det blir inte mycket bättre än så. Raggmunk. Vi käkade detta i helgen och idag åt jag det som matlåda till lunch på jobbet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.