Rabarbersaft med fläder
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
  • 12 liter vatten
  • 11,5 kg strösocker
  • 11 citron, ekologisk
  • 13 msk citronsyra
  • 1300 gram rabarber
  • 12 krm natriumbensoat, valfritt för hållbar saftKoka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör under tiden så att sockret löser sig. Skölj och strimla rabarber. Skala dem om de har grova stjälkar. Lägg rabarbern i en stor bunke, kruka, rostfri hink, plasthink eller kastrull. Använder du en plasthink eller plastbunke se till att den är godkänd för livsmedel. Kolla även hur hög temperatur plasten är godkänd för och låt sockerlagen svalna till högst denna temperatur - brukar vara 65 eller 90 grader. Se även till att du har ett lock eller en tallrik att lägga över. Eller så kan du använda plastfilm att täcka saften med. Rensa och skölj blomklasarna. Skaka av dem. Lägg med rabarbern. Skölj citronen i varmt vatten och skrubba den. Skär i skivor. Lägg dem med fläderblommorna och rabarbern. Tillsätt citronsyra. Häll det kokheta sockervattnet över rabarber, citron och fläder. Rör om. Låt svalna helt. Täck över saften med lock, tallrik eller plastfilm. Låt saften stå att dra i tre dygn - gärna svalt och mörkt ex. källare eller garderob. Rör om morgon och kväll. Sila av saften i silställning ex. Jonas. Eller gör en egen av silduk eller linnehandduk samt durkslag. Sila över saften i en ren stor bunke eller kastrull. Låt stå någon halvtimme att rinna av och tryck genom så mycket saft du kan. Sterilisera flaskor och korkar. Till detta recept behöver du förslagsvis 3 glasflaskor på 1 liter vardera. Ta upp ca en dl av saften i ett glas och rör ut natriumbensoaten. Tillsätt och rör ut den i saften. Detta är valfritt och mest om du vill ha en mycket hållbar saft. Förvarar du fläder- och raberbersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig bra ändå. Dags att buteljera saften. Använd en tratt och fördela saften i rena glasflaskor med patentkork eller skruvkork; petflaskor eller glasburkar funkar också. Eller frys in saften i burkar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.