Rabarbersaft i saftmaja
www.letarecept.se
www.letarecept.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg rabarber
  • 1400 g socker per 1 liter råsaft
  • 11 kg rabarber400 g socker per 1 liter råsaftSkölj rabarbern och skär den i cm-långa bitar. Lägg rabarbern i saftmajan. Sätt kokplattan på högsta effekt. Minska effekten genast då vattnet börjar koka. Vattnet ska koka hela tiden för att bilda ånga, men samtidigt finnas kvar under hela processen. Koka i ca 40 minuter. Tiden är inte det viktiga. Det viktiga är att all rabarber-vätska har ångats ner i saftbehållaren. Mängden saft kan på grund av detta variera något beroende på hur mycket du ångar på i saftmajan och hur länge du kokar. Häll över saften från saftmajan till en annan kastrull och passa då på att sila bort eventuell rabarber som följt med saften i saftmajan. Sila kan man göra med en vanlig tesil (ju större desto bättre). Notera hur mycket råsaft det blev och tillsätt sockret enligt anvisningen ovan. Koka upp råsaften en gång till - nu med sockret tillsatt. Skumma eventuellt om det är mycket skum. (Det gjorde inte jag.) Färdig saft. Häll upp saften på rena, varma flaskor och tillslut väl. Förvara saften svalt. Hållbarhet: Eftersom jag inte tillsatt konserveringsmedel så bör saften drickas upp inom några veckor eller frysas in. Tappar du upp saften på rena och varma flaskor håller oöppnade flaskor flera månader i kylskåp.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.