11 kg
rabarber400 g socker per 1 liter råsaftSkölj rabarbern och skär den i cm-långa bitar. Lägg rabarbern i saftmajan. Sätt kokplattan på högsta effekt. Minska effekten genast då vattnet börjar koka. Vattnet ska koka hela tiden för att bilda ånga, men samtidigt finnas kvar under hela processen. Koka i ca 40 minuter. Tiden är inte det viktiga. Det viktiga är att all rabarber-vätska har ångats ner i saftbehållaren. Mängden saft kan på grund av detta variera något beroende på hur mycket du ångar på i saftmajan och hur länge du kokar. Häll över saften från saftmajan till en annan kastrull och passa då på att sila bort eventuell rabarber som följt med saften i saftmajan. Sila kan man göra med en vanlig tesil (ju större desto bättre). Notera hur mycket råsaft det blev och tillsätt sockret enligt anvisningen ovan. Koka upp råsaften en gång till - nu med sockret tillsatt. Skumma eventuellt om det är mycket skum. (Det gjorde inte jag.) Färdig saft. Häll upp saften på rena, varma flaskor och tillslut väl. Förvara saften svalt. Hållbarhet: Eftersom jag inte tillsatt konserveringsmedel så bör saften drickas upp inom några veckor eller frysas in. Tappar du upp saften på rena och varma flaskor håller oöppnade flaskor flera månader i kylskåp.
Ta av kastrullen från plattan och sila av rabarbersafteni en mindre kastrull. Idag ska jag och Felicia på presslunch på Vikinglines båt och prova deras barnmeny som Mikael Björklund tillsammans med några barn har satt ihop så det ser vi fram emot, hoppas att Felicia kommer att vara glad och nöjd under lunchen eller sova isin vagn
Jag smakade rabarbersaft för första gången förra veckan och fick en riktig smakupplevelse. Riktigtfrisk och läskande, så igår bestämde jag mig för att göra egen saft
Nu när det är varmt och skönt, kan det vara gott att dricka något läskande och svalkande i en solstol i trädgården, och då passar den här rabarbersaften perfekt
Vi är inte vana att ha saft hemma så det har känts väldigtlyxigt och gott med egengjord saft. Jag har gjort rabarbersaft flera gånger på några veckor nu
Sockerfrirabarbersaft. Supergott i sommar. Sockerfrirabarbersaft är en riktigvinnarei sommar, gärna tillsammans med min rabarberpaj, också den utan raffinerat socker (recept HÄR)
Rabarber är min bästa kompisi köket, den är så mångsidig och fantastiskt god. Rabarbersaft. Jag har två plantor imin trädgård och när jag skördat för sista gången för säsongen känns det alltidlite ledsamt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.