Rabarberpaj toppad med frasigt mandelspån
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 11 msk strösocker
  • 1150 g kylskåpskallt smör, tärnat
  • 11 kylskåpskallt stort ägg
  • 1500 g späd rabarber
  • 11 1/2- 2 dl socker
  • 1 ca 1 1/2 dl mandelspån
  • 12 msk smör
  • 12-3 msk socker
  • 1 myntablad
  • 1 vaniljglassMät upp vetemjöl och socker i en matberedare monterad med en kniv och kör tills allt blandas. Tillsätt smörtärningar och kör till smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills degen formas till en boll. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diametern, så att den kommer lite över kanten. Låt vila i frysen ca 30 minuter.
  • 1 Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  • 1 Ansa och skär rabarber i 3-4 cm sneda bitar. Blanda rabarber och socker och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter, tills den börjar safta sig. Ta upp rabarber och lägg den i pajskalet (vätskan som blir kvar kan du använda t ex till saft)
  • 1 Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och grädda tills rabarber är mjuk, ca 25 minuter.
  • 1 Fräs mandelspån i smöret. Blanda i hälften av sockret.
  • 1 Fördela fraset över pajen, garnera med resten av strösockret och myntablad. Servera med vaniljglass.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.