Knåda ihop allt till en smidig deg i balmaskin eller med elvisp med degkrokar. Idag bakade jag dessa otroligt goda ”polarbröd” och jag njöt verkligen av varje tugga
Eftersom detta bröd är ganska sött så det är väl inget bröd som man ska äta varje dag direkt, men då och då tycker i alla fall jag att det är okej att käka ett lite sötare matbröd bara för att det är gott
Tillsätt smöret i klickar, sirap, pomeransskal, brödkryddoroch arbeta in vetemjölet. Dela rullen i tio trekantiga bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
Ibland när jag vaknar tidigt på helgen brukar jag baka något gott brödoch sedan överraska maken med lite nybakat till frukosten (jag sparar min ranson till kvällsmaten istället)
Arbeta ihopmed kraftiga tag. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Pensla brödetmed lite saltvatten de sista minuterna för att få en god och krispig skorpa
Sätt en deg på 1/2 pkt jäst (25 g), 2 dl lättmjölk (kylskåpskall), 3 dl vatten, 3 dl havrekli, 1 1/2 tsk salt och 4 dl fullkornsvetemjöl. Ta fram en ny bunke nästa dag och rör ut 1/2 pkt jäst med 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1/2 dl rapsolja, 1/2 dl linfrö, 2 dl rågflingor och surdegen från den första bunken. Arbeta samman degen med ytterligare 3 dl fullkornsvetemjöl och låt den jäsa i 40 minuter i övertäckt bunke. Efter jäsningen behövs ytterligare 1 dl fullkornsvetemjöl i degen medan du arbetar den slät och fin. Skåra ut 10 rutor med en sporre eller kniv och nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla med vatten och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i ca 20 minuter
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löses upp
Blanda jäst och vatten tills det blir utrört, i med oljan och blanda ner med resterande ingredienser, degen ska precis släppa från kanterna, kör den i maskin i 5 minuter. Kavla ut degen och tryck ut 20 lika stora tekakor, här gjorde jag det med en äpplen, hjärtan och sjöstjärnor men det går absolut bra med rund eller vilken form man vill. Nagga dem och låt de jäsa 10 minuter
1 tsk brödkryddor 1,5 tsk salt och 2 krm örtsalt. Dela degen o lägg i 2 brödformar. Sätt in båda o Grädda ca 25 min , beroende på ugn o färg på brödet. 1 tsk brödkryddor 1,5 tsk salt och
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.