Detta är faktiskt den rätt som jag bjöd på till nyårsafton. Helstekt svensk oxfilé med en grym rödvinssås, smörslungade haricoverts, potatisgratäng med västerbottensost och ett parmachips
Nu är hösten här och för mig som är tokig i att laga mat och baka så börjar hjärnan snurra på högvarv för att testa fram nya recept inför jul, nyår och andra högtider… Åh, jag längtar så till den tiden
2,5-3 dl ketchup ½- 1 dl vitvins eller/och risvinsvinäger ½- 1 dl farinsocker 2-3 msk dijonsenap ½-1 tsk liquid smoke 1 tsk tamarindpasta (valfritt, ökar syrligheten) 1 gullök 4 klyftor vitlök 1 msk chipotlepasta eller 1 hel chipotle eller 1 msk chipotlepulver beroende på vad du har 2 tsk rökt paprikapulver 1 msk mald spiskummin 1 msk malda korianderfrön 1 stort lagerblad 2 tsk valfri soja ½ tärning grönsaksbuljong Olja till stekning Salt och peppar. Ha därefter i alla kryddorna och lite vatten och låt fräsa med i några sekunder innan du har i resten av ingredienserna (ta i det mindre mängderna först och smaka sedan av den efter 10 minuter). 4 klyftor vitlök. 1 stort lagerblad
Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar ca 5 min. 1 msk tomatpuré. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 2 schalottenlökar 2½ dl rödvin 2 dl vatten 4 msk kalvfond 1 msk tomatpuré 1 krm vitpeppar 1 msk majsstärkelse 100 g Arla® Svenskt Smör
Ta bort biffarna du stekt. Häll i grädden i stekpannan. Ha i ketchup, kalvfond och vinbärsgelén. Red av med maizena tills den får den konsistens du vill ha
Alltså RIKTIG aioli är ju oslagbart gott. Och det är inte speciellt svårt att göra heller. Basen är en majonnäs, men INTE sån där köpemajonnäs - då kommer aiolin inte bli god
whiskey desto komplexare sås får man i slutändan. 1 krm torkad timjan. 1 krm torkad timjan. Smaksätt sedan med 1 krm torkad timjan som smulas innan det läggs ner
15 st klyftor vitlök. 18 dl creme fraiche 1 knippe färsk salvia 1 st citron 5 st klyftor vitlök 2 msk honung 2 msk vit balsamico-vinäger salt och peppar från kvarnHäll upp Creme Fraichen i en skål
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.