röding, en hel liten filé/person eller ½ om filéerna är något större
1 salt
och peppar
1
smör
1 knippmorötter,
små
1 sparrisar,
gröna
1
rädisor
1
smålökar
1 fänkål,
liten
1
majrova
1
olivolja
1
citron
1
flingsalt
1 örter,
till exempel bladpersilja, basilika och/eller mynta
1
sardeller
1 vitlök,
skalade och grovhackade
1
kapris
1 citron,
färskpressad citronsaft samt finrivet skal
1 svartpeppar
från kvarn
1 väl
avrunnen kaprisRostade primörer1. Dela primörerna i halvor och kvartar (du behöver inte skala dem). Lägg upp på ett bakplåtspapper.2. Ringla olivoljan över grönsakerna och blanda runt med händerna. Dela citronen och lägg på plåten.3. Strö över flingsalt.4. Grilla mitt i ugnen på 225 grader i 15–20 minuter.Salsa verde1. Hacka eller grovmixa örter, sardeller, vitlök och kapris. Blanda med citronsaft, finrivet skal och olja. Smaka av med peppar.Röding1. Salta och peppra rödingfiléerna (gnid gärna in salt i skinnsidan för ett knaprigare skinn).2. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek rödingen på skinnsidan först i 4–5 minuter. Vänd och sänk värmen.3. Stek till fisken nätt och jämnt är genomstekt eller har en innertemperatur på 48 grader.Friterad kapris1. Fritera kaprisen i olivolja i en liten stekpanna tills den är frasig.Servering1. Servera röding med primörer, salsa verde, kapris och en grillad citronhalva.
Jag valde att servera den rostade pumpan medsalsan till lax med ris för övriga familjen men åt själv den vegetariska varianten (sånär som på sardellerna i salsan då)
Servera grillspetten med en klick yoghurt ochrostadeprimörer. Blanda yoghurten och honungen med skalet och saften från limefrukten och fint strimlad basilika
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.