Ni vet ni ju hur mycket jag älskar rödbetor och i söndags drogs tankarna till ett rödbetsmos. Rödbetsmos1 port1 rödbeta1/2 äpple, svensk sort (Discovery/Gravensteiner)2 vitlöksklyftor2 msk olivoljaflingsaltcitronzest från 1/2 citronpressad citronsaft, ca 1/2 citronCacao & Chili-krydda, efter smakSkala rödbetan och skär den i bitar och täck precis med vatten
Inte för att jag drabbats av hybris eller så men idag (läs 16 januari) reagerade jag på en matbloggspost som, bortsett från de fantastiskt urtjusiga stilleben påminner fasligt mycket om både mina kålrotsfrittes (vilka jag gjorde rödbetsmos till istället för tomatketchup) och idén om att dippa stänger av rotsaker andra än den mer välkända potatisen Har hon månde tro snott idén av mig
Ingredienser1,2 dl solroskärnor (blötlagda och sköljda, minst 4 helst 8 timmar)1 dl hela linfrön2 dl rödbetsmos (restprodukt när man kör dem i en juicepress)1/2 gul lök2 msk flytande kokosolja (lägg i vattenbad vid behov)1 msk vattenEn lite näve basilika (extra gott till rödbetan)2 krm örtsalt eller himalaya/crystal rock-saltCayennepepparGör så härBlötlägg solroskärnorna över natten och skölj dem
Skala och skiva potatisen tunt, lägg i rymlig kastrull med bottenskyla vatten. Skala och råriv röbetorna och lägg den på potatiskoket, liksom väl avtvättad julkorv, i plastskinnet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.