Med smör, ost och hemkokt jordgubbssylt med hela jordgubbar i. Rågsiktsbröd får mig att tänka tillbaka på min barndoms frukostar, mellanmål och kvällsmat
…och gärna med detsamma. Om man vill vara helt säker på sitt bröds färdighet kan man mäta brödets innertemperatur med en (stek)termometer, antingen en termometer som sitter i under hela gräddningen, eller en som man ”kontrollmäter” med
Rågsiktsbröd 2 limpor Du behöver. 50 gram smör 6 dl mjölk (vatten funkar också bra) 1 påse torrjäst eller 50 g färskjäst 1 msk salt ½ dl brödsirap 11-13 dl rågsikt Gör så här
Det är dessutom många som frågat mig om det här med surdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Ljumma mjölken till 37 grader. Blanda rumstempererat smör + rågsikt + salt + socker i en stor bunke. Häll på mjölken och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg
) Receptet är ifrån boken a piece of cake, jag gick nästan helt efter det, men eftersom jag inte hade nog med brödkrydda så blev det bara en tredjedel motför vad som stod i receptet, men det tyckte jag blev alldeles nog med smak faktiskt
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Jag tänkte baka ett rågbröd med min surdeg, recept och bilder kommer på torsdag. Surdegen hålls vid liv genom att man regelbundet fyller på med mjöl och vatten
Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra. Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet
Nagga tekakorna med en gaffel och låt jäsa till dubbel storlek, eller ca 30 min. Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda
Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.